България е на 15-о място по брой на висящи дела

...
България е на 15-о място по брой на висящи дела
Коментари Харесай

България е 15-а по висящи дела в съда по правата на човек, Русия и Турция са на челни позиции

България е на 15-о място по брой на висящи каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ).
Това се разбра от признатия от държавното управление през днешния ден пети систематизиран годишен отчет по осъществяването на решенията на съда, който се изготвя от правосъдния министър и ще бъде показан в Народното събрание.

През 2017 година висящите тъжби против България в Страсбург са 623. Това подрежда страната на 15-о място измежду страните с най-вече висящи каузи. Начело са Румъния с 9900 тъжби, следвана от Русия със 7750, Турция съд 7500 и Украйна със 7100.

Според данните в отчета България е на 19-о място, в случай че изчисленията са по брой тъжби на човек от популацията.

" Тези данни удостоверяват наклонността за понижаване на броя на висящите тъжби против страната и откакто години наред страната ни е заемала сред седмо и девето място в тази ранглиста, през последните седем години тя трайно е отвън 10-те страни по конвенцията с най-вече тъжби пред Европейски съд по правата на човека ", акцентират от държавната пресслужба и прибавят, че съгласно данните в разбора това се дължало, както на промяната в системата на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, по този начин и на дейности на страната по осъществяване на решенията на съда в Страсбург.

Макар и през 2016 година България да е заемала същото място по брой на висящите каузи, те са били 723, което е със 100 повече от регистрираните за миналата година.

Общият брой български решения на стадия на осъществяването към края на 2017 година е 207, от които 77 са прецеденти (решения, които слагат независим проблем по конвенцията). За 2016 година техният брой е надлежно 290 и 94.

Най-сериозните висящи проблеми, установени в неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека, са

дефекти на правосъдния надзор при експулсиране на чужденци

на съображение отбрана на националната сигурност, полицейското принуждение, противозаконното потребление на специфични разследващи средства и други

Положителните промени, които отчетът регистрира, са приключването на наблюдението по осъществяването на две каузи, които засягат нарушавания на правото на обективен развой в рационален период.

Отчетени са последните законодателни промени в страната, свързани с механизма за погашение на компенсации за несъразмерна дълготрайност на делата и новата процедура за ускорение на процеса, както в досъдебна, по този начин и в правосъдна фаза. Както и тези, въвеждащи квалифицирани сформира за ликвидиране и телесна щета, осъществени по расистки или ксенофобски претекстове, прецизните крайни периоди за досъдебните производства и засилената роля на наблюдаващия прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР