България е малка отворена икономика и сериозните ветрове в глобален

...
България е малка отворена икономика и сериозните ветрове в глобален
Коментари Харесай

Икономист:Икономическата ситуация ще се влоши още есента и зимата

България е дребна отворена стопанска система и сериозните ветрове в световен проект заплашват и нас. Ние към този момент имаме индикации за много съществени проблеми. Данните за последните тримесечия не са положителни, което е индикация, че бизнесмените все по-малко възнамеряват вложения. Това сподели икономистът Владимир Сиркаров в предаването „ Денят стартира в събота " по Българска национална телевизия.

Икономическата обстановка ще се утежни още есента и зимата, добави той.

Не толкоз високите цени, а непредвидимостта пречи на бизнеса и проектите за вложения в бъдеще. Това се отразява и във вътрешните вложения, добави Сиркаров.

Икономистът Румен Гълъбинов уточни, че немската стопанска система ще навлезе в криза до края на годината. В Еврозоната е регистрирана инфлация от 8,9% за седемте месеца от началото на годината, а в България тя е малко над 17%. „ Възможно е до края на годината да качим инфлация до към 20%, а можем и да я преминем. При това състояние прекомерно евентуално е да влезем и в един различен цикъл - с изключение на криза, трайно да се усили инфлацията на високо равнище, макар нарастването на лихвите ", уточни икономистът и добави, че това са упованията и на Световната банка. Това може да докара до стагфлация, изключително за дребни стопански системи като България, акцентира Гълъбинов.

Той акцентира, че би трябвало да се положат оптимални старания от всяко последващо държавно управление и Народно заседание по този начин, че България да стартира да получава заплащания по първите планове по Плана за възобновяване и резистентност, които да влизат в стопанската система.

Ако рецесията продължи да се развива, това ще даде съществено отражение и върху безработицата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР