България е лоялен член на съюзите, в които членува -

...
България е лоялен член на съюзите, в които членува -
Коментари Харесай

Нужни са ясни доказателства по случая Скрипал, обяви президентът Радев

България е предан член на съюзите, в които членува - Европейски Съюз и НАТО . Но това са съюзи, които се основават на доста ясни полезности. Една от тях е прозрачността . За да предприемем последващи стъпки (по случая Скрипал - б.р.), би трябвало да имаме ясни доказателства.
Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след срещата си с президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович в постройката на президентската администрация в София.

Нека не забравяме, че България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз и като подобен би трябвало да организира политика на разговора и на салдото . Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е идващият ръководител на Европейски Съюз, добави Радев.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович поддържа казаното от Радев и уточни, че единственият източник на политика е разговорът. Винаги ще поддържам откриването на нови пазари за хърватската стопанска система и за хърватските компании.

Има редица въпроси, които решаваме. Хърватия е солидарна с Европейски Съюз по въпроса с изпъждане на съветските дипломати, видяхте и отговора, който получихме. Разбирам този отговор и неговата политическа субстанция . Политиката на разговор би трябвало да бъде единствената политика. Време е европейските страни да се върнем към политика на разговор въз основа на взаимното съблюдаване на ползите , добави Колинда Грабар-Китарович.

По време на срещата сред двамата президенти стана ясно, че България и Хърватия ще продължат съдействието си за икономическо доближаване сред " старите " и " нови " държави-членки на Европейски Съюз, за бъдещето на Европа и процеса на разширение.

" Общата ни позиция върна във фокуса на вниманието на Европа нашите съседи, които се стремят към европейско участие . Амбицирани сме и работим дружно за интеграцията на Западните Балкани и свързаността сред хората ", сподели Румен Радев.

Отличният политически разговор е основа за доста по-интензивно и по-прагматично съдействие в областите на енергетиката , транспортната и цифровата съгласуваност. Възможност за разширение на съдействието има в региона на образованието, науката и културата.

Двамата президенти показаха поддръжката си за откриването на директна авиолиния сред София и Загреб, която ще насърчи туризма , контактите сред бизнеса и жителите на двете страни.

По време на срещата беше откроен и капацитетът за увеличение на взаимните вложения и търговията в секторите на електротехниката, химическото и фармацевтичното произвеждане, както и производството на храни. Радев и Грабар-Китарович показаха оптимизъм за провеждането на Българо-хърватски бизнес конгрес, на който да бъдат разисквани планове от съвместен интерес.

Двамата президенти разясниха и подхванатите стъпки от двете страни за рационализация на въоръжените си сили , както и вероятностите за задълбочаване на партньорството на България и Хърватия в областта на защитата в границите на НАТО.

По-рано през днешния ден на площад " Св. Александър Невски " се състоя церемонията по формалното посрещане на президента Колинда Грабар-Китарович в България. Президентът на Хърватия е на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, оповестиха от администрацията на президента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР