България е лидер по брой финтех компании в Централна и

...
България е лидер по брой финтех компании в Централна и
Коментари Харесай

България е лидер по финтех компании в Централна и Източна Европа

България е водач по брой финтех компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). У нас са регистрирани 70 софтуерни компании, които оферират финансови услуги. След нас са Чехия с 67, Румъния – 59, Словакия – 30, Унгария – 27, Словения с 15. Това оповестиха от Unicredit по време на откриването на Годишната среща на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която се организира в Йордания.

Ако се огледа по-широко на района най-вече финтех компании има в Русия (216) и Турция (101). България е номер едно и по още един индикатор – най-голямо финансиране, набрано от една компания в размер на 25 млн. евро за наш финтех план в областта на финансирането и ръководството на риска.

Общо в района на ЦИЕ, в това число Русия и Турция, има над 600 финтех стартъпа, като най-вече са в сферите на транзакции и разплащания, финансиране и вложения и ръководство на активи. 60 са фирмите в района в региона на криптовалутите.

Финтех секторът отбелязва взрив през последните години, само че все пак фирмите за ЦИЕ са единствено 9% по отношение на всички в Европа. Затова Уникредит вижда огромен капацитет за развиване на цифрова инфраструктура в района, регистрираха по време на срещата Матео Фераци, координатор " Стратегии и корпоративни прогнози " на Уникредит за ЦИЕ и Андреа Диаманти. Дигиталното банкиране, касаещо интервенциите на самостоятелни клиенти, се развива бързо в ЦИЕ, а страни като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на потребителите от 2010 година до в този момент.

Демографските трендове също благоприятстват развиването на дигитализацията в района, като поколенията, родени в цифровата ера, са съвсем 50% от популацията. За съпоставяне в Западна Европа хората под 35 години са 40%. Други фактори, които поддържат развиването на цифрови услуги в банковия и финансов бранш, са високият % на мобилно и интернет навлизане – надлежно над 100% и над 60%. България обаче е на последно място в Европа по дял на лицата, ползващи интернет банкиране – малко над 10%, даже след Сърбия и Румъния.

Уникредит показа и прогнозите си за макроикономическите индикатори за 2018 година И 2019 година, които за България плануват над 4% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година и забележителен спад на необслужваните заеми до 7.7% през 2019 година при малко под 10% към края на първото тримесечие на тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР