България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим

...
България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим
Коментари Харесай

Йорданова отговори на Гешев: Ако има неверни твърдения, нека да бъдат идентифицирани

България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, съобщи правосъдният министър
„ Ако има погрешни данни, апелирам да бъдат разпознати и посочени кои са те. Това, че министърът на правораздаването употребява опциите да коментира своята работа е в границите на пълномощията му “, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред публицисти преди съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, на което би трябвало да бъде прегледана процедурата по предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

Коментарът ѝ идва в отговор на думите на основния прокурор Иван Гешев, който упрекна правосъдния министър, че обикаля телевизионните студия и споделя погрешни политически изказвания,

Йорданова изрази подготвеност за спор и добави: „ С отстраняването на Иван Гешев ще решим събитието, че България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, който споделя и отстоява всички морални стандарти, пази правата на хората, без да ги нарушава и не се крие зад полицейско принуждение. Предстои да забележим дали двете производства ще бъдат обединени. В разпоредбите е позволена такава опция. Конкретната компликация е, че и двете производства се намират на друг стадий от своето развиване, по тази причина споделих, че следва да забележим какъв ще е дебатът в пленума ", съобщи Йорданова.

В отговор на журналистически въпрос Йорданова сподели, че може да се чака във Висш съдебен съвет да има предложение да се обединят двете точки за отстраняването на Гешев - нейното искане и това, импортирано от предшественика ѝ Янаки Стоилов.

„ Чувствам се уверена от позиция на законодателните начинания, които прави Министерството на правораздаването “, сподели още Йорданова.

Тя разяснява и опасността против прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„ Заплахата към всеки магистрат е сериозен въпрос, подхождаме с паника и вземаме ограничения за гарантиране на безвредната и спокойна работа. В съответния случай ограниченията са още по-засилени “, безапелационна бе Надежда Йорданова.

По мотив идното дефинитивно приемане на измененията в Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на профилираното правораздаване, Йорданова изрази убеденост, че народните представители ще поддържат най-хубавите оферти.

За премахване на основния прокурор са нужни най-малко 17 гласа, които да поддържат настояването на правосъдния министър.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР