България е изправена пред втора наказателна процедура на ЕС. След

...
България е изправена пред втора наказателна процедура на ЕС. След
Коментари Харесай

България с нова наказателна процедура от ЕС заради мръсния въздух и липса на достъп на гражданите да си търсят прават в съда

България е изправена пред втора наказателна процедура на Европейски Съюз. След като през вчерашния ден стана ясно, че може да бъдем съдени поради неналичието на канализация, през днешния ден в прессъобщение Европейската комисия написа, че това може да се случи и поради неналичието на достъп до правораздаване поради мръсния въздух, съобщи offnews.bg. 

Европейска комисия приканва настоятелно България и Полша да отстранен пречките по отношение на достъпа на правораздаване за жители и екологични организации по отношение на чистия въздух. Комисията споделя, че нито една от двете страни не е подсигурила, че физическите и юридическите, които са директно наранени от превишенията на допустимите стойности на замърсяване на въздуха, могат да сезират национални съдилища. 

От известието излиза наяве, че природозащитните организации, физическите и юридическите лица в тези две страни членки нямат право да оспорват сходството на проект за качество на въздуха и да желаят от обществените органи да изготвят проекти за качество на въздуха, както се изисква от Директивата 2008/50/ЕО.

Директивата е на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008 година по отношение на качеството на атмосферния въздух, както и за по-чист въздух в Европа.

Европейска комисия е взела решение да изпрати на България и Полша публични уведомителни писма, с които им дава период от четири месеца, с цел да се оправят с ситуацията. Това уведомително писмо за нарушаване на европейското право е първата стъпка в наказателните процедури, след което ще бъде изпратено " стимулирано мнение ", което съставлява официално искане страната да се съобрази с европейските закони. 

При неспазване от страна на националните управляващи, Европейска комисия изпраща въпроса съм Европейския съд. 

Междувременно екосдружение " За Земята " съобщи, че то е подало сигнал до Европейска комисия, че българският съд редовно отхвърля да преглежда каузи за чистотата на въздуха.

" България не признава правото на жители и екологични организации да апелират общинските стратегии за качество на атмосферния въздух и по този начин нарушава европейското законодателств о ", се споделя в известието на екосдружението. 

" За Земята " приветства това решение на Европейска комисия за наказателна процедура. 

" Този проблем е явен от няколко години, само че България очевидно реагира единствено след започване на наказателни процедури, а не от грижа за здравето на хората. Нужно ли е все да се разчита на Брюксел, с цел да се поправят грешките, които бяха ясно показани и комуникирани с държавно управление и парламент! Надяваме се управляващите бързо да подхващат нужните законодателни промени и ние сме отсреща да окажем подпомагане ", съобщи Ивайло Хлебаров от екосдружението. 

От екосдружението допълват, че невъзможността за обжалване на стратегиите е била маркирана от тях в мнение по законопроекта за изменение на Закон за непорочност на атмосферния въздух през 2018 година Още тогава тя е била илюстрирана със правосъдни решения по въпроса, водени от жители и организацията против настоящите стратегии на София и Пловдив.

Те изясняват, че са поискали законът да планува опция за обжалване от заинтригуваните страни, само че от министерството на околната среда и водите са дали отговор сбито, че " програмата е общ административен акт и не основава избрани отговорности към жителите, и няма спънка да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуален кодекс ".

От екосдружението напомнят, че и българският парламент също не е подкрепил това предложение при гласуването на закона в края на 2018 година

" България е измежду страните с най-мръсен въздух в Европейски Съюз и макар подхванатите ограничения, на доста места не престават да се нарушават нормите. Програмите са главният инструмент за справяне със замърсяването, само че качеството им към момента е доста ниско. Невъзможността за правосъден надзор върху тях води до слаби стратегии, които се одобряват отначало и отначало, само че не реализират задачата - чист въздух и запазване на здравето на хората ", съобщи Ивайло Попов от " За Земята ". 

Отпадни води

Европейска комисия приканва България, Чехия, Франция и Полша да подсигуряват, че градските отпадъчни води се събират и пречистват по подобаващ метод. 

Според Директива 91/271/ЕИО се изисква страните членки да събират и да пречистват своите градски отпадъчни води, преди да ги излеят в околната среда. Целта на тази инструкция е да отбрани околната среда в Европейски Съюз от неподходящи въздействия на градските отпадъчни води. Законодателството обгръща също по този начин отпадъчните води, генерирани от промишлени браншове като агро-хранителната индустрия. 

За агломерациите с 2000 или повече поданици при пречистването би трябвало освен да бъдат отстранени твърдите субстанции, само че и да бъдат разградени органичните субстанции посредством потребление на бактерии. 

Страната ни не е осигурила канализационна система в 48 огромни агломерации, а в 69 огромни агломерации тя не подсигурява, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на уместно филтриране. В 71 огромни агломерации тя не подсигурява, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго филтриране.

Тези агломерации трябваше да изпълнят условията до 31 декември 2010 година

Комисията изпраща стимулирани мнения и на четирите страни, като им дава четири месеца, с цел да поправят ситуацията. Ако те не подхващат подобаващи дейности, комисията може да реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против тях.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР