България е изправена пред наказателна процедура, ако не се справи

...
България е изправена пред наказателна процедура, ако не се справи
Коментари Харесай

България пред наказателна процедура от ЕК заради мръсния въздух |

България е изправена пред наказателна процедура, в случай че не се оправи с казуса с мръсния въздух, предизвести министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред бТВ.

" Благодарение на мръсния въздух имаме и доста висока смъртност от Коронавирус, тъй като този замърсен въздух води сред 8000 и 18 000 изгубени преждевременно живота. Когато имаме пандемия с вирус, който визира главно белите ни дробове, това води до една спомагателна смъртност, доста по-висока ", бе безапелационен екоминистърът.

Сандов подсети, че България още не е решила казуса, поради което има второ дело за това, че страната ни не дава здравословна среда на българските граждани. Той добави, че се чака скоро да има решение на съда в Люксембург, който не може
повторно да направи установително решение.

" Вторият път съдът стартира да постанова наказания. Санкциите са от деня, в който се е произнесъл за първи път - 2017 година, до деня на идващото изговаряне. Те в най-минималната си част биха били 10 млн. лв., след което има ежедневни наказания до предотвратяване на казуса. Не единствено ще плащаме с нашето здраве, че дишаме замърсен въздух, само че ще плащаме и с налозите си ", сподели още министър Сандов.

Именно наследството от наказателни процедури на Европейската комисия той дефинира като най-тежкото.

" България е позволила доста нарушавания и не се оправя с ръководството на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, само че станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в действие поради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на звук ", изясни Борислав Сандов.

Другият фрапантен факт, който заварил, е, че още от първия програмен интервал от 2007–2014 година в бранш „ Околно среда “ България е позволила разходи, които не може да изясни в следствие. Те са на стойност 116 милиона и страната ни към момента ги дължи на Европейска комисия, означи министър Борислав Сандов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР