България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава

...
България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава
Коментари Харесай

Българите са с най-много жилища в Европа

България е европейската страна с максимален жилищен фонд на глава от популацията - 624 жилища на 1000 поданици. Това е маркирано в тазгодишния отчет на Dеlоуttе Рrореrtу indех 2023. В него се изследват имотните пазари на 26 европейски страни, както и пазара на Израел.

По отношение на брой жилища на глава от популацията, след страната ни се подреждат Португалия и Франция надлежно с 585 и с 552 жилища на 1000 души. На другия завършек на скалата са Гърция (285 единици на 1000 жилища) и Обединеното кралство (371) - с най-ниския жилищен ресурс на 1000 поданици за 2022 година В безусловно изражение Германия има най-големия жилищен фонд с 43,4 мииона жилища. Франция с 37,6 милиона поданици, е страната с втория по величина жилищен фонд. Най-малък е жилищният фонд в Естония - 0,74 милиона жилища.

Търсенето на жилища в България към момента изпреварва предлагането, само че все пак пазарът стартира да се охлажда. Доказателство за това е спадът в покупко-продажбите, почнал през 2022 година и траял през първото тримесечие на 2023 година въпреки и с по-бавен ритъм в съпоставяне със спада през четвъртото тримесечие на 2022 година, пишат анализаторите. Те регистрират спад в покупко-продажбите в четирите огромни града на страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Като максимален е спадът във Варна през първото тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година: -19% при приблизително -9% за страната.

Продажните цени от 2022 година не престават да нарастват, като междинните цени за жилища в София се усилват с 25%. Най-голямо е повишаването във Варна - с 30%.

" В кратковременен проект не се чака огромно намаляване на цените на парцелите, защото търсенето към момента изпреварва предлагането и в това време ипотечните лихви към момента не са се повишили доста ", считат анализаторите от Deloitte.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР