България е една от малкото европейски държави, която на този

...
България е една от малкото европейски държави, която на този
Коментари Харесай

Николай Василев: България няма нужда от милостиня и от кредити, можем да се оправим сами

България е една от дребното европейски страни, която на този стадий няма никаква потребност от взимане на заеми, било то от Еврозоната или от който и да е. България има невисок дълг с помощта на добра бюджетна политика и може сама да си вземе колкото заеми желае. Ние нямаме потребност от лепта и от заеми, можем да се оправим сами. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният министър на стопанската система Николай Василев

На въпрос дали в този момент е добър миг България да кандидатства за чакалнята на Еврозоната, някогашният министър съобщи, че най-хубавият миг за това е бил когато и да е през последните 11 или 13 година

„ Като не сме го създали толкоз години, в този момент също е добър миг и е по-добър в сравнение с след още 10 години “, съобщи Василев.

„ Радвам се, че за следващ път министър председателят или държавното управление споделят, че ще подаваме заявки за участие в  ERM II. Борисов когато за първи път през 2009 година сподели, че не разрешава на министрите си да употребяват думата „ ще “. Сега всяка година или през 6 месеца някой споделя, че ще подаваме, само че в никакъв случай не сме го правили до момента. От една страна се веселя, че най-сетне ще влизаме в Еврозоната, само че въпреки това това последното „ ще “ дали още веднъж ще го отложим, не мога да ви кажа “, добави той.

По думите му  ние би трябвало да бъдем част от Еврозоната, защото там има повече взаимност и механизми за поддръжка.

„ България би трябвало да бъде страна, която почтено с горделивост да каже, ние сме една от финансово най-стабилните и най-дисциплинираните страни в Европа, ние не се нуждаем от някакви трилиони помощи. Като членове на Еврозоната ние ще бъдем част от клуба и който има потребност ще му оказваме помощ, а в случай че това сме ние - ще оказват помощ на нас. Искаме да бъдем първокласна европейска страна, а не да се нареждаме на опашката за разпределяне. “, споделя Василев.

Той дефинира като „ цялостни измислици “ изказванията, че в случай че влезем в Еврозоната цените ще се вдигнат.

„ Всички страни, които влязоха в Еврозоната, нямаха никаква инфлация по-късно “, посочи Василев.

Според него доста дълго време и доста надълбоко може да пострада от това, което се случва сега.

„ Не е несъмнено, че то ще бъде инфлация, при доста артикули, като да вземем за пример горивата, можем да има  дефлация. Не би трябвало да се тормозим за цените. “, сподели Василев.

Той разгласи, че поддържа мярката 60/40 и че пропорцията сред държавна поддръжка и заплащания на бизнеса е добра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР