България e една от малкото държави в Европейския съюз, в

...
България e една от малкото държави в Европейския съюз, в
Коментари Харесай

Въвеждат задължително образование за брокерите на имоти

България e една от дребното страни в Европейския съюз, в която липсва какъвто и да било тип регулация на пазара на недвижими парцели. Тази активност у нас постоянно се прави от непрофесионалисти, а подвеждането на клиентите и откровените измами са процедура. За да реши проблемите на този пазар, страната е решила поетапно да вкара регулация на бранша.

От Министерството на образованието разгласиха план на Наредба за придобиване на подготовка по специалността " Брокер ". С нея се предлага да има държавен учебен стандарт за придобиване на подготовка по специалността " Брокер " от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.

Възможност за придобиване на подготовка за брокер към този момент ще имат и учениците, като главното условие за записване в съответната паралелка е учащите да имат приключено главно обучение. За по-големите възпитаници - над 16 години, добито право за явяване на държавни зрелостни изпити или добито приблизително обучение. Според новите условия хората, обучавали се по новите правила, могат да работят като сътрудник на недвижими парцели, брокер на недвижими парцели, сътрудник ръководство на благосъстоятелност, както и като търговец на недвижими парцели. В проектонаредбата е записано и доста в детайли определение на специалността брокер.

За държавна регулация на пазара на недвижими парцели и въвеждане на паралелки в държавните учебни заведения, които да образоват бъдещи брокери, упорстват от години от Национално съдружие " Брокери на парцели ". Към момента в България има стандарт за работата на брокерите на парцели БДС EN 15733. Това е европейски стандарт, който още през 2013 година беше въведен у нас от Българския институт за стандартизация. Той обаче не е наложителен, а целесъобразен. Прилагането на текстовете на новата Наредба обаче ще бъдат изцяло наложителни след нейното приемане. Тя влиза в действие незабавно след обявяване в Държавен вестник.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР