България е единствената държава в света, която повече от 30

...
България е единствената държава в света, която повече от 30
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Поръчваме БТР-и и самолети, но може да няма кой да ги кара

България е единствената страна в света, която повече от 30 години е в топ 3 на страните с най-голям негативен натурален приръст. В половината от това време сме преди всичко, сега популацията ни е намаляло с над 2 милиона души. Данните бяха представени на конгрес с централна тематика " Демографията ".

" Демографията е най-важната тематика, която стои като тежко предизвикателство пред страната ни. Аз недоумявам след участието в Европейския съюз, ние непрекъснато продължаваме да търсим някакви външнополитически, национални цели - евроатлантическа интеграция, Шенген, Еврозона. Те са значими нещата, само че не могат да бъдат национална цел. Трябва да се промени това, тъй като има неща, които са над партийните ползи ", разяснява някогашният водач на ПЕС Сергей Станишев.

Той беше измежду основните участници във форума. По думите му, в случай че наклонността продължава, както е сега, 2050 година ще бъдем сигурно под 5 милиона индивида.

" Над 40% от популацията ще бъдат хора във възраст над 65 години, а дейното население, което би трябвало да работи, което внася налози и всичко останало, прави работеща стопанска система. Голяма част от него ще бъдат хора - нискоквалифицирани, нискообразовани и обществено слаби самите. И тогава не можем да приказваме нито за обществена страна, нито за разцвет, нито въобще за каквото и да било бъдеще на страната ", предвижда Станишев.

Като първа мярка той уточни формулирането на демографската политика като народен приоритет. А зад нея би трябвало да застанат всички партии, само че се с банални лозунги, а съответни стъпки.

Станишев разяснява митингите на енергетиците. Той е бил на среща в района на Стара Загора още през 2016 година, дружно с Борисов.

" Това, което провокира гнева на хората, е цялостната неяснота. Второ, разбирането, че са поети задължения, за които те не знаят. И аз тогава още споделих: " Виждате, наклонността в Европейския съюз за съкращаване на излъчванията, за преустановяване на активността на тези централи, които работят от въглища, е необратима. Важното е да се приспособяваме в точния момент и да преговаряме периоди по рационален метод ". Това не беше направено през всички последващи години, за жалост. И в този момент, тъй като ни натискат във времето за териториалните проекти, дайте да пуснем едни проекти, които ще донесат някакви пари, само че няма да донесат изцяло решение за всички тези хора, които в този момент са заети в този бранш ", съобщи Станишев.

Предложението, което беше споделено на форума, е половин милион лв. да бъдат заделени в Бюджет 2024 за профилактика за репродуктивно здраве.

" Младите хора вземат решение да раждат по-късно, тъй като желаят да създадат кариера, да се открият, да са финансово подсигурени, защото към 40% от младите споделят, че не мислят за раждане на дете, поради материални условия, приходи и неустановеност в работа. Затова желаят сигурност. Обаче, оказа се, че поради проблеми с репродуктивното здраве в България, те стартират към този момент от 25-годишна възраст, което е шокиращо. И сега, в който един младеж и млада двойка, и семейство вземат решение да родят дете, доста от тях не могат към този момент. Нищо не е планувано в НЗОК, в стратегиите на Министерството на здравеопазването за профилактика на репродукцията. Особено за мъжете, пък до 50-годишна възраст, те не съществуват ", акцентира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след извършването на покупки на БТР-и, самолети и военно съоръжение, може да се окаже след години, че няма да има кой да ги кара, поради демографската рецесия.

" Каквито и пари да дадеш, наблягам, за майчинство, за едно дете, за второ дете, както да вземем за пример в Унгария се прави, в случай че района е като Северозапада, без икономическо развиване, без инфраструктура, няма да се реши. Всичко опира до политическа воля, повярвайте ми. Ако има воля, ще се намерят способи ", уверен е Станишев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР