България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се

...
България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се
Коментари Харесай

България е единствената страна в ЕС, в която се отглеждат 4 сортови групи тютюн

България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат четири сортови групи: „ Бърлей “, „ Виржиния “, „ Каба Кулак “ и „ Басми “. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов на конференция на тематика „ Нова епоха за европейския и международен тютюн “ в сряда.

"Значението на бранш „ Тютюн “ през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите индикатори, обществените, демографските и външнотърговските връзки. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински региони, зони подложени на ерозия и несъответствуващи за развъждане на други типове култури. Отглеждането му основава опция за цялостно потребление на трудовите и поземлени запаси. От тютюна се получава към шест пъти повече обща продукция на единица повърхност, в сравнение с е междинната за растениевъдството и три пъти повече, в сравнение с при техническите култури ", изясни Порожанов.

За поредна година от бюджета на страната ни за подкрепяне на един обичаен бранш в нашето селско стопанство, какъвто е производството на тютюн, беше изплатена Преходна национална помощ на стойност 85 милиона лв.. Тези средства ще подкрепят приходите на над 41 000 производители на тютюн. Културата се явява значим тласък за развиването на локалните стопански системи, за опазване на приходите на хиляди фамилии, живеещи в чувствителни региони и за поддържане на едно приемливо равнище на тяхното икономическо развиване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР