България е държавата в Европейския съюз, която понася най-много финансови

...
България е държавата в Европейския съюз, която понася най-много финансови
Коментари Харесай

България губи 13,2% от БВП заради недостига на кадри

България е страната в Европейския съюз, която понася най-вече финансови загуби по отношение на размера на брутния ѝ вътрешен артикул поради дефицита на квалифицирана работна ръка, показват в собствен отчет от консултантската компания PwC.

Изчисленията демонстрират, че страната ни губи €6,2 милиарда, или 13,2 % от стопанската система, защото частният бизнес не съумява да откри фрагменти с вярната подготовка.

Общо, загубите за целия блок, Норвегия, Швейцария и Турция доближава големите €324 милиарда годишно изгубени доходи. За всички 31 страни в проучването тези загуби са равни на 2 % от общия им БВП - или почти колкото цялата стопанска система на Португалия, Унгария и Хърватия. Това би трябвало да служи за алена лампа за политиците, споделят в отчета.

След България в отрицателната ранглиста се подрежда северната ни съседка Румъния. Там дефицитът на квалифицирани фрагменти предизвиква загуби от €10 милиарда, или 6 % от Брутният вътрешен продукт годишно.

Най-добре се показва Словения, която губи по 3,4 %, или €1,4 милиарда годишно.

" Недостигът на квалифицрани фрагменти в Европа е систематичен проблем. Наличието им зависи от фактори като свободното придвижване и просветителните системи ", декларира Керъл Стъбингс, шеф People&Organisation в PwC. " Диалог сред просветителните управляващи, работодателите и чиновниците е основен към определянето на търсенето от частния бизнес с упованията на обществото и квалификацията на завършващите ".

Бизнесът в Източна Европа се оплаква най-вече от неналичието на фрагменти, като най-засегнатите браншове са строителството, промишлеността и производството.

По-голяма спънка пред растежа е единствено конкуренцията - по този начин дават отговор 51,7 % от фирмите. Недостигът на фрагменти е на втора позиция с 43,1 %. Местните регулации и бюрокрацията са проблем на 39,4 % от запитаните, а европейските регулации са надалеч обратно с 28,8 %.

В България 44,6 % от бизнеса се оплаква от локалната регулация и администрация и 16,1 % от европейската.

В Румъния, Гърция и Хърватия недоволните от локалните закони са надалеч повече - 80%, 70,7% и 65,4% надлежно. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР