България е богата на билки и лечебни растения и интересът

...
България е богата на билки и лечебни растения и интересът
Коментари Харесай

Зеленото злато

България е богата на билки и лечебни растения и ползата към тях се ускорява. Учените откриват нови типове и изследват техните лечебни свойства, това споделя Виктория Лазова - шеф на Научноинформационния център " Българска енциклопедия " към Българска академия на науките, откакто стана факт изданието " Лечебни растения ". По нейни думи България е преди всичко в Европа и на едно от първите места в света по експорт на билки, като половината от този експорт са култивирани лечебни растения.

Тази енциклопедия е скъп указател както за лекари, фармацевти и експерти, по този начин и за необятен кръг от хора, привлечени от тематиката. В нея са включени над 270 лечебни растения и може да бъде открита информация за това по какъв начин и по кое време се събират билките, по какъв начин се съхраняват и употребяват. Екипът по подготовката на тази скъпа книга е вложил голям труд в продължение на повече от 2 години за да бъде събрано и систематизирано най-новото научно познание, което да е в помощ на търсещите такава информация. Природосъобразният метод на живот става присъщ за от ден на ден хора и по тази причина в енциклопедията са включени " бабини предписания ", изпитани в практиката. Дадени са синонимните имена на растенията в другите области на страната, има указател с латинското им название. Направена е таблица за въздействието на всяка билка върху организма.

Казаното дотук е единствено преддверие в тематиката за лечебните растения. Страната ни е царство на билките, наричани зеленото злато на България. Вместо чудодейното хапче, някои избират магическата билка. Всеки самичък си претегля рисковете и изгодите. Колкото повече знаем, толкоз повече нови благоприятни условия ще се откриват. За да превърнеш такова познание в бизнес, се желае освен мощ да тръгнеш по този сложен път, само че и доста натрупвания.

Представяме фамилния бизнес на двама запалянковци, разкрили своята задача да са потребни посредством лечебните растения:
Хербалкан и силата на билките
Богдана Матева и Валентин Стоянов оказват помощ на искащите да поддържат здравето си с екстракти на билки основно от Берковската планина

Снимка Личен списък

За Богдана Матева и Валентин Стоянов билките са не просто бизнес, а са техният съзнателен метод да работят в интерес на хората. Живеят в Берковския балкан, където има голямо многообразие на лечебни растения. Там е особено място, което е при започване на старопланинския енергиен път Ком – Емине, минаващ през цялата територия на България. Част от Натура 2000, тази територия е магнетична. В продължение на години двамата съпрузи натрупали познания и в един миг настъпила огромната промяна.

„ Нашият избор може да се съпостави с това дали да тръгнем по бързата автомагистрала или по пътя с очарователните гледки. Можехме да купуваме билките, да ги даваме на други компании да ни вършат артикули с нашата марка. Ние обаче създадохме малко фамилно произвеждане, което разчита на собственоръчно брани билки, на предпазване и подготвяне на екстрактите в наш обект. Просто усетихме, че е пристигнал моментът да стартираме да споделяме опита, който натрупваме. Билковите екстракти са „ живи “ артикули, които подготвяме в дребни партиди. Те имат своя сила, която е цялост от: билките, от които са направени, мястото, където са набрани, и  хората, които са приготвили тези целебни еликсири. Те поддържат здравето, трансформират всекидневието, връщат усмивките, от време на време изцяло трансформират живота. За нас е чест да сме свързващият детайл сред даровете на природата и хармонията в човешкото тяло “, твърдят Богдана и Валентин.
Бизнес начало
Тя е инженер в хранителната промишленост, а той по стичане на събитията се среща с билкарството и го трансформира в метод на живот. Всичко е като низ от мъниста – събирането на информация и случването на избрани събития довеждат до превръщането на персоналния интерес и любознанието в структуриран бизнес. Професионалните знания на Богдана са основен фактор още по-уверено да задвижат тази активност.
Учени
Билките са част от българската обичайната медицина и това е свещено знание, само че като цяло през днешния ден знаем малко от това, на което са способни лечебните растения. Те работят на целия организъм, само че не са медикамент, който  има целеустремено и изборно деяние. В тази посока обаче занапред ще се работи благодарение на учени. Също по този начин има доста ботанически типове, които са разпознаваеми, само че тяхната лечебна мощ не се знае добре и това отваря нов небосвод на изследванията.
Познание
Много фактори са причина продуктът да е първокласен – да вземем за пример билката да се бере в точния сезон и в най-подходящото време от денонощието. Майската коприва е с надалеч по-силни лечебни качества от браната през юли, когато тя дава семена и всичките ѝ запаси са ориентирани натам. Билките имат друго количество дейни субстанции в течение на 24-часовия цикъл. Когато брането се прави на драго сърце, се прибавя още хубава сила към свойствата на лечебните растения. Умение е да подбереш точните растения като тип, само че и като мощ. По предписание не се откъсва всичко, а се оставя и за възпроизводството на растението.
Практика
Брането стартира с признателност, че берачите са връзка сред силата на билките и потребностите на хората. „ Вярваме, че тези растения под формата на продуктите, в които ще се трансфорат, ще имат нужната целителна дарба. Правилната обработка е от значително значение за стремежи резултат “, споделя Богдана. „ Хербалкан “ работи единствено със стъклени опаковки, съдовете са от инокс и стъкло, за да се запази по най-хубав метод този подарък от природата. Много четене на обичайната българска и задгранична литература, контакти с голям кръг от експерти, с цел да може знанията от предишното да се съчетаят добре със актуалните способи. Правят се лабораторни проучвания и опити, в тази област няма „ Аз знам “, развиването и надграждането на знанията е непрекъснат развой. Затова и преди две години Валентин приключва Английския лицей по практическа хомеопатия  и фитотерапия в Лондон. Всичко това способства при използването на тези артикули хората да подхождат с убеденост, че ще реализиран нужния за здравето им резултат.
Кауза
За Богдана и Валентин е значима идея да работят с децата. Те ги срещат с разнообразни лечебни растения и с така наречен бурени, които са билки, пораснали на място, където не ни се желае: „ Живовлек и пирей, изникнали в градината, имат същото лечебно деяние като тези, които са расли на поляната “. Споделят познание и опит, а даже и обстоятелството, че в своето персонално стопанство ползват начини, при които растенията взаимно си оказват помощ. Между доматите има стръкове самонасял се пелин, а до чушките пораства невен, с цел да се поддържа добър синхрон. „ Коя е тази надземна част от копривата, която не пари “ – е въпрос към малчуганите по време на игрите с познавателен темперамент. Двамата са уверени, че семената на любознанието, посети у децата, имат мощен корен и това е изискването да се отгледа потомство, което цени билките и има вяра в тях. Важна е работата и с техните родители. След 1995 година Валентин Стоянов провежда курсове и семинари, на които учи хората по какъв начин да разпознават, да берат и да обработват, по какъв начин да употребяват българските билки.
Накъде
Пазарен триумф се реализира с високо качество, с работещи артикули и с персонално отношение към хората. Ядро на компанията са четирима души, само че в натоварените моменти се включват повече помощници. В екипа е англичанинът Стив, с който се намерили по поляните. Той се влюбил в България и повече не желал да се връща в родината си.

Над 90% от билките, които „ Хербалкан “ употребява, са от България, като включват и такива, които не порастват по нашите ширини. „ Обичаме билките, те са живи същества и ни е жалост да ги берем. Но те абсолютно ни дават своята целебна мощ и от нашия разсъдък зависи какво ще създадем с тях “, твърдят Богдана Матева и Валентин Стоянов. Те с изключително неспокойствие приказват за билките и дават препоръки за тяхното потребление.
УпотребаВажно е да разполагате с точната билка и с точния артикул.Част от билките се употребяват в свежо положение, с цел да се запазят всичките им скъпи свойства, други се изисква да са изсушени - тогава дейните субстанции са в съсредоточена форма.При започване на лекуване с билкови комбинации Валентин Стоянов предлага първо да извършите детоксикация на организма посредством антипаразитната стратегия на „ Хербалкан “, която оказва помощ за изчистването на организма от шлаки и отрови. После билките ще  имат по-мощно деяние. Иначе по думите на Богдана Матева в „ претъпкания долап “ на тялото ще слагате още и още, само че ще констатирате, че повече не побира, а и не оказва помощ на организма.Към билките - този скъп запас, би трябвало да се подхожда рационално, с цел да ги има и отсега нататък.Текстът е част от бр. 116 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР