България е била на косъм от национална трагедия с много

...
България е била на косъм от национална трагедия с много
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ: 80 души са били на косъм от смъртта в "Пирогов"

България е била на косъм от национална покруса с доста жертви, невиждана до момента. Това съобщи на ексклузивен брифинг и. д. шефът на "Пирогов " проф. Николай Габровски. Тази информация бе доказана и от присъствалите на конференция министър на вътрешните работи Младен Маринов и здравният министър Кирил Ананиев.

Репортер на БЛИЦ бе на мястото на събитието.

Ето и първа информация за случилото се от формалните лица.

"Пожарът поражда малко преди четири часа в една от стаите на второ вътрешно поделение, под заплаха е бил животът на повече от 80. Загиналите са на 68 и 55 години, за останалите няма заплаха за живота, известени са околните на умрелите. 32 души са изведени, няма заплаха за живота им. Искам да благодаря извънредно доста на екипа на Пирогов.

Обгазените са локализирани в други отделения, няма заплаха за живота им, взети са всички нужни ограничения, няма заплаха за тях, даже след избрани следствени дейности ще бъдат върнати в стаите, където са били ", разяснява Кирил Ананиев.

"Държа да подчертая бързите дейности на екипа на Пирогов, които са работили извънредно бързо, до момента в който дойдат 12-те пожарни коли. Близките на потърпевшите са известени ", добави той.

"Отново желая да подчертая, че неотложно след зародилия пожар са подхванати нужните ограничения и то бързо, с цел да понижим вредите. В момента няма заплаха за евакуираните, изключваме злонамерено деяние, терористичен акт, в "Пирогов " съществува сериозна система за защита.

Работи се по версиите, сега текат процесуално следствени дейности под надзора на Софийска градска прокуратура. Работим по версия за потребление на инсталация с нараснало налягане, само че това е работна версия и следва, когато стане допустимо да се влезе в помещението ", съобщи Младен Маринов.

"Има и вторични вреди, в резултат на гърмежа има паднала стена, по тази причина към момента е мъчно следователите да влязат и да свършат работа. Полицейският състав към този момент е понижен, само че организацията е основана. Пак споделям, бързата интервенция на екипа от Пирогов, както и на пожарна и полиция са понижили до най-малко вредите. Ще бъде изработен и спомагателен оглед, с цел да се види дали няма структурни промени на постройката в резултат на гърмежа ", разяснява още той.

"На място на случая е имало двама пациенти, единият от тях сигурно е имал потребности от О2 заради тежко увреждане на белия дроб. За съответни аргументи не мога нищо да кажа, ще има следствено процесуални дейности. Специални благодарности на сътрудниците, тъй като без тяхната смела реакция щяхме да приказваме за случай от различен мащаб.

Специални благодарности на пожарните, които се бяха появили в извънредно къси периоди. Ако това не се беше случило, щяхме да приказваме за национална покруса. Всички пациенти са обгрижени, все още нямаме данни за различен пациент, който да е потърпевш, с изключение на пациент, който е с леко обгазяване ", разкри проф. Николай Габровски.
Той добави, че през днешния ден проблеми ще има само с работата в шокова зала.

"Пирогов отваря гореща линия, на която околните могат да се осведомят: 029154540. Молбата ми е да звънят единствено хора, обезпокоени за своите близки, които са били във второ вътрешно поделение, с цел да не се задръства линията. Организирали сме и екип от психолози ", добави още проф. Габровски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Цветомила Петрова, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР