България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна

...
България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна
Коментари Харесай

Румен Радев: Балансираната външна политика на България се цени високо

България е влиятелен член на Организация на обединените нации и нейната уравновесена външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия район се ценят високо. Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила пред български публицисти в Чикаго, в отговор на въпрос за резултатите от работата на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Държавният глава акцентира, че България ще продължи да работи за одобряването на стабилността и европейската вероятност на нашите съседи от Западните Балкани.

Това, че сме потвърден предан член на Европейския съюз и НАТО не значи, че страната ни не би трябвало да работи за развиването на своите връзки и с трети страни, акцентира още президентът в отговор на въпрос.

Румен Радев напомни извършените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои сътрудници от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на обичайните позиции на страната ни на пазарите в тези райони и за възобновяване на просветителния и културен продан. Към България се показва извънредно доброжелателно отношение и би трябвало да търсим благоприятни условия за постигането на взаимноизгодно съдействие, акцентира още президентът. Запитан дали напъните на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до утежняване на връзките с Русия, президентът уточни, че България от дълго време е декларирала желанията си да диверсифицира както източниците, по този начин и пътищата за доставки на природен газ.

„ Колкото повече пътища и източници на естествен ден, толкоз по-добре за България. Това значи понижен риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията “, съобщи Румен Радев. В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, подбудено от нуклеарната стратегия и ракетните тествания на КНДР, президентът акцентира, че тази рецесия не може да има военно решение.

„ Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и доста водачи към този момент се изрекоха в тази тенденция “, съобщи Румен Радев. Президентът изрази и вярата си за намирането на дипломатически средства и за разговор, с който тази рецесия да бъде преодоляна. Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, уточни още президентът и добави, че това изисква национални старания и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в доста по-привлекателно място за живот.

Попитан за препоръчаното от него основаване на указател на българите в чужбина, президентът съобщи, че става въпрос за информативен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за опциите за професионална реализация, в сходство със своето обучение, подготовка и опит, а бизнесът – подобаващите фрагменти за своите планове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР