България Да загасим светлините в своите домове – отбелязваме Часа

...
България Да загасим светлините в своите домове – отбелязваме Часа
Коментари Харесай

Да загасим светлините в своите домове – отбелязваме Часа на Земята

България Да загасим светлините в своите домове – означаваме Часа на Земята Природозащитници приканват за повече старания в битката с противозаконния дърводобив  Русалин Венев 28 март 2020, 07:31  Да загасим светлините в своите домове – означаваме Часа на Земята Източник: WWF
ветът продължава да е в плен на рецесията с разпространяването на COVID-19, само че това няма да попречи на милиони хора по целия свят за поредна година да вземат присъединяване в Часа на Земята. Те алегорично ще изключат светлините в своите домове сред 20:30 и 21:30. През миналите 13 години тази самодейност, на която Vesti.bg е медиен сътрудник, се трансформира в същински интернационален знак, който цели да притегли вниманието на обществеността към нуждата от незабавни дейности в отбрана на нашия общ дом – Земята. Заради пандемията от COVID-19, всички събития в границите на самодейността ще бъдат извършени напълно онлайн. Всеки, който желае, може да подпише петицията „ Глас за Планетата “, която приканва за вземането на повече ограничения в отбрана на природата.

Един от най-важните аспекти на тази тематика е опазването на горите. Те имат основна роля в преодоляването на климатичните промени, защото гълтам големи количества въглероден диоксид от атмосферата, означават учените. Проучване, осъществено предходната година, сподели, че в случай че се залеси територия от 1 милиарда хектара (приблизително колкото е площта на САЩ), количеството въглероден диоксид ще спадне с цели 25%. Ясно е, че постигането на сходна цел е на процедура невъзможна задача, само че по-притеснителната наклонност е друга – скоростта, с която горите изчезват в международен мащаб, се усилва непрестанно. По тази причина битката с противозаконния дърводобив се трансформира във все по-наболял проблем, който нанася съществени вреди.

Бизнес за милиарди

Престъпленията против природата са третата най-доходоносна престъпна активност в света. Тя генерира доходи от към 280 милиарда $ годишно, сочат данни на Интерпол. Най-голям дял от тази сума (между 51 и 152 милиарда долара) се пада на незаконния дърводобив. В него се включва освен противозаконната сеч, само че и превозването, преправянето и износа на дървения материал, както и прането на пари.

Нелегалният дърводобив е сериозна опасност за страните от Дунавско-Карпатския район, измежду които и България. Той нанася освен стопански вреди, само че и излага на риск огромна част от последните остарели гори в Източна Европа. Чрез корупционни практики и подправяне на документи незаконно добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Това потиска международните цени и нанася големи загуби на фирмите, произвеждащи дървен материал в сходство с условията на закона.

Ситуацията в България

Според разбор, направен от WWF, годишният размер на противозаконната сеч в България доближава 2,4 – 2,7 млн. плътни куб. м. Това съставлява почти една трета от общия рандеман в нашата страна. „ Посочените количества са от порядъка на размера нелегално добита дървесина от предходния разбор (за интервала 2006-2013г). Това слага под въпрос успеваемостта на подхванатите от страната ограничения за битка с противозаконния дърводобив”, отбелязва Нели Дончева, която е основен специалист в процедура „ Гори “ във WWF.

Всяка година незаконният дърводобив носи скрити доходи на сивия бранш в горското стопанство в размер на към 150 млн. лева Но това е единствено част от казуса. „ Незаконната сеч води до увреждане на положението на горите, надлежно и до утежняване на качеството на екосистемните услуги, които те дават: това са чиста питейна вода, обогатяване на почвата и опазването ѝ от ерозия, дом за дивите животни, горски запаси – гъби, билки, горски плодове – намаляване на климатичните промени и така нататък “, прибавя Нели Дончева.

Какво можем да създадем?

Повечето хора евентуално ще кажат, че казусът с противозаконния дърводобив може и да е сериозен, само че те няма какво да създадат, защото всичко е в ръцете на управляващите. Това не е тъкмо по този начин. „ Всеки от нас може да не купува дървесина без нужните документи, указващи произхода и законността й (независимо, че се продава по-евтино) и също по този начин и да не бъде въздържан наблюдаващ на противозаконни сечи “, отбелязва Нели Дончева. Истината е, че оправянето с този проблем изисква освен съответна държавна политика, само че и по-голяма социална отговорност.

At its core #EarthHour has always been about the power of the people. During these times, whilst we may not be able to get together in person, we can still symbolically stand in solidarity with millions of others across the world from the comfort of our own homes
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР