България беше впечатлена от представянето на надеждата ни в шаха

...
България беше впечатлена от представянето на надеждата ни в шаха
Коментари Харесай

Нургюл пише история, докато пет федерации се борят за власт в родния ни шах и хаосът е пълен

България беше впечатлена от представянето на вярата ни в шаха Нургюл Салимова. Българката игра край за Световната купа при дамите и малко не и доближи даже да завоюва трофея. 
Прочетете още
Нейният триумф обаче отвори едни остарели рани за Българската федерация по шах. Битката за власт във федерацията стигна дотам, че сега има 5 федерации, които претендират, че са същинската. От тях обаче нито една не е законна, тъй като действително няма лиценз от ФИДЕ. 

Самата Нургюл съобщи, че макар всички проблеми счита да се състезава за България. Шахматистката има към този момент примамливи оферти от няколко страни, само че е решена да остане в България. 

Както е известно се оказа, че Нургюл е била изцяло сама и забравена от всички отпред с федерациите по шах и като цяло от българския спорт. 

Любопитно е, че шаха може да се каже даже, че е най-успешният български спорт през новия век, тъй като имаме международни първенци и при мъжете - Веселин Топалов, и при дамите - Антоанета Стефанова.

Защо обаче се стигна до този миг и такива неповторими драми във федерацията?

Какво в действителност направи Нургюл и какъв брой е важен триумфа и може да видите тук:

Какви обаче са драмите в родния ни шах. Всичко стартира през 2018-та година, когато ФИДЕ лишава лиценза на Българската федерация по шахмат. Тогава федерацията е под управлението на Силвио Данаилов - дълги години управител на международния първенец Веселин Топалов.

Драмата сред интернационалната федерация ФИДЕ и Топалова и се случи след последния мач за международната купа сред българина и руснака Крамник, който беше изгубен. От щаба на Топалов и самият шахматист бяха сигурни, че купата е извоювана от подсещане за руснака в тоалетната, а абсурдът отекна съществено и става прочут като " тоалетната драма ". 

Естествено от това страдаше доста реномето на ФИДЕ, а както знаем усъвършенства огромни организации постоянно печелят. Така действително Българската федерация по шахмат се изправи право против ФИДЕ или това е все едно БФС да се изправи против УЕФА, знаете какъв ще е резултата в случай че това стане. 

Едно от главните обвинявания бяха, че президентът на ФИДЕ е руснак, какъвто е и спечелилият Крамник. Кирсан Илюмжинов беше отпред на федерацията от 1995 до 2018-та година. След него поста пое Аркадий Дворкович, който към момента е на поста, макар войната в Украйна и всички наказания против Русия.

Именно новият президент Дворкович пък продължава войната след края на ръководството на Илюмжинов. 

През 2018-та година Силвио Данаилов е сменен от „ Българска федерация по шахмат 1928 “  президент някогашния народен представител от ГЕРБ Руслан Тошев. През миналата година тогавашният министър на спорта Радостин Василев лиши лиценза й.

След промяната на министрите Весела Лечева даде лиценза на „ Българска федерация по шахмат 2022 “, с президент някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов, в която членуват максимален брой български клубове.

Започват обаче правосъдни борби, откакто „ Българска федерация по шахмат 1928 “ дава на съд решението на Лечева. 

Драмата обаче не стига дотук, тъй като федерациите стават още три. 

Едната федерация „ Българска федерация по шахмат 64 “ учредена от депутатката на „ Възраждане “ Цвета Галунова и от някогашната международна и европейска шампионка Антоанета Стефанова, която беше и някогашна депутатка от Има Такъв Народ.

Четвъртата федерация е „ Шахматна федерация България “ на гросмайстор Кирил Георгиев.

Петата е „ Българска федерация по шах “ на интернационален занаятчия Атанас Куртенков.

Президентът на ФИДЕ пък не признава легитимността на БФШ 2022 и назначава комисия ръководена от румънеца Даниел Флоря и албанеца Ералд Дервиши и представители на всички съперници на законната БФШ 2022.

Така действително българският шах сега е ръководен от краткотрайна комисия.   

От Министерството на спорта оповестиха единствено няколко часа след триумфа на Нургюл, че нямат права да се намесват в разногласията сред федерациите.

Ето и изказването на Министерски съвет още веднъж драмите:

Министерството няма права да се намесва в разногласия сред федерациите, само че счита, че настоящето положение не подкрепя развиването на българския шахмат. И е належащо да се потърсят способи за превъзмогването на разликите, тъй като идеята е обща – триумфът на българските шахматисти. Министерството е готово да спомага за възобновяване на разговора сред федерациите. 

Цялата драма обаче освен, че няма да помогне за бъдещето на българския шах, а по-скоро даже може да откаже доста родни гении да спрат да се занимават с шах. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР