„България бе „на пейката“ за цяла декада, но е готова

...
„България бе „на пейката“ за цяла декада, но е готова
Коментари Харесай

ФИБА: България е готова да се върне на голямата сцена на европейския баскетбол

„ България бе „ на пейката “ за цяла декада, само че е подготвена да се върне на огромната сцена на европейския баскетбол. “ Така стартира представянето на тима ни в формалния уебсайт на Европейското по баскетбол.

Турнирът стартира тъкмо след 14 дни, като точно „ лъвовете “ ще открият шампионата с мач в Тбилиси против Испания. Най-интересните дуели ще можете да гледате по Българска национална телевизия.

Ето още какво пишат анализаторите на ФИБА:

„ За последно балканците се класираха на ЕвроБаскет през 2011 и едва ли доста от играчите на тима през днешния ден помнят това присъединяване. Разбира се, има едно нещо, което е непроменено – старши треньорът Росен Барчовски още веднъж е на руля.

Но с изключение на него, съвсем цяло едно потомство от баскетболисти се появи в тима. Поколение, което елементарно може да бъде наречено „ златно “. Поколението на обичаните на България „ синове “ – родени през 1993 – 1995 година Минали през челните места на шампионатите на Европа до 16, 18 и 20 години, мина време, до момента в който тези момчета създадат идната стъпка и се класират за Евробаскет.

Чавдар Костов е единственият състезател в днешния тим, който е играл на Евробаскет, с опита си през 2009 и 2011. (б.ред. - Александър Янев също бе в състава на ЕвроБаскет 2011).

Поставена постоянно в дъното на схемите при жребиите в последните години, възможностите на България постоянно са били съвсем оскъдни. Квалификациите за ЕвроБаскет 2013, 2015 и 2017 са нещо, което множеството почитатели се пробват да не помнят. Но всичко се обърна и българите най-сетне сграбчиха своя късмет.

Пристигайки в Латвия за последните мачове от квалификациите без Александър Везенков, всички залози бяха срещу българите. Но един мач, един късмет, дуел, в който нямаше какво да губят. И те не изгубиха нищо, а завоюваха всичко. В този мач българите надхитриха латвийците и подпечатаха билетите си за Евробаскет 2022.

Ако оставим настрани „ златните момчета “, би трябвало да се фокусираме върху натурализирания американец Дий Бост. Той носи екипа на България без спиране от 2016 година След шест години – това ще е последното лято на американския гард в националния тим, сигурно Бост ще липсва. И всеки от ръководителите на българския баскетбол е малтретиран от въпроса – кой ще го размени? Но дотогава без подозрение всички в страната се готвят за незабравимо лято.

Като приказваме за любимци… Цялата баскетболна общност в България живее и диша с Везенков, а неговите триумфи с Олимпиакос са като триумф на цялата нация. Саша, както го познават, е просто друга порода. Тих и непретенциозен, той е водач с образеца си. Работата, изнурителният труд са единственият метод, по който Везенков знае по какъв начин да свърши работа. И това се отплаща. Шампион на Гърция, притежател на купата на Гърция, MVP, Играч от идеалния тим на Евролигата. И всичко това в един сезон. И в този момент той ще поведе България. Този път на Евробаскет.

Двама опитни играчи, на които България ще разчита са Чавдар Костов и Станимир Маринов. И двамата се бориха с травми в последните няколко сезона и българите просто ще стискат палци да останат здрави. Костов и Маринов са съществени в ротацията на Барчовски и ще бъдат до Бост в идните тежки провокации.

Реализаторските умения на Павлин Иванов са безспорни. Той е отличен стрелец и на този стадий от кариерата си състезател с повече от задоволително опит в чужбина. Иванов е едно от имената, за които всички ще приказват в Тбилиси, както и Йордан Минчев - е извънредно атлетичен играч, част от по-младата вълна в българския състав. Минчев също се сблъска със серия от травми, само че е звяр, когато е здрав.

България ще има разполагаем и двама млади баскетболисти на Евробаскет – Емил Стоилов и Константин Костадинов, които израснаха в редиците на испанските Естудиантес и Реал Мадрид и в този момент ще желаят да оставят своя отпечатък в първия тим. И Стоилов, и Костадинов са имена, които ще се чуват през идващото десетилетие в българския баскетбол.”





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР