Българите загубиха своя духовен отец и баща и това се

...
Българите загубиха своя духовен отец и баща и това се
Коментари Харесай

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Примерът на патриарх Неофит ще остане със смирението, благостта и добротата му

Българите изгубиха своя нравствен отец и татко и това се вижда от множеството събрани хора пред храм-паметника. Когато патриархът си отиде от този свят, това възприятие на сиротност човек го усеща надълбоко вътрешно. Това сподели Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в предаването „ Панорама " по Българска национална телевизия.

Примерът на патриарх Неофит ще остане със смирението, благостта и добротата му и категоричността му, когато е належащо.

Църквата е отделена от страната, само че границата е доста тънка. „ Лично аз съм обезпокоен, тъй като през днешния ден стана въпрос за Руската черква - тя е част от тялото Христово. Ще има представител на Московската патриаршия. Има една деликатна специфичност - че има опция да участва човек, по чийто статут не сме се произнесли - индивидът, който съставлява православната черква в Украйна. Той не е поканен от нас, само че ще участва и това може да смути избрани хора, в случай че той вземе присъединяване в опелото. В такива моменти съобразяваме църковния канон и би трябвало да бъдем оптимално прецизни в тези връзки, тъй като те засягат божия народ в огромна степен ", изясни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Темата за разкола в църквата не е забравена и по тази причина той прикани за разсъдителност. Църквата би трябвало да съумее да резервира единението си, за което се е борил патриарх Неофит.

Българска национална телевизия, „ Панорама "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР