Българите все по-смело проявяват творчество при кръщаването на децата си.

...
Българите все по-смело проявяват творчество при кръщаването на децата си.
Коментари Харесай

Ето ги най-шантавите имена за деца у нас

Българите все по-смело демонстрират творчество при кръщаването на децата си. Някои от обичайните български имена отчетливо търпят смяна с по-модерно звучащи. До този извод стигат учени от Българска академия на науките откакто вършат проучване по какъв начин в продължение на 10 години българите в другите краища на страната са кръщавали децата си.

Кои са най-нестандартните имена?
-->
Това са имена като Девайла, Деянира, Зоринела, Кристиандра, Благодара, Милозара, Тедислава, Радостиан и Радаян.

Творчеството при женските имена несъмнено е по-голямо. Изследването, което учените от Българска академия на науките са създали обгръща няколко района в цялата страна, като са следили по какъв начин през последните 10 години хората кръщават децата си.

В София, да вземем за пример, обичано име е женското София и мъжкото Калоян. Това откривателите изясняват с намиращата се близо Боянска черква, в която има облика на севастократор Калоян.

Във Видин любимци са имената Кристиян и Александър. А във Варна може би разумно едно от най-разпространените имена е Марина.

В България от 2007-ма година няма ограничавания за това кой по какъв начин може да кръсти детето си. Но някои евентуално помнят и времената, в които описи с разрешени имена е имало.

В някои страни ограничавания към имената продължава да има. Финландия да вземем за пример.

" В последните години има възобновление на имената, които ни свързват с нашето историческо минало - имена на владетели. Затова се избират имена като Самуил, Калоян, Тервел, Борис. Имената Виктория и Никол са най-харесваните женски имена в цялата страна ", споделя пред Българска национална телевизия гл. ас. доктор Надежда Данчева, секция " Ономастика ", Институт за български език- Българска академия на науките.

Все по-рядко в акта за раждане се вписва Иванка и Стефка. Вместо това родителите избират Йоана и Стефани. Преди години може да е звучало прекомерно екстравагантно, само че през днешния ден родителите избират да основават чисто нови имена.

" По този модел са формирани имена като Цветодара, Благодара, Цветослава, Живомир. Все по-назад се среща името на Христо, за разлика от Кристиян. По същия метод Христина, Христинка не се срещат. Имаме Кристина, Крисия ", сподели гл. ас. доктор Надежда Данчева.

И въпреки че вносът на непознати имена е понамалял, в листата с имена в Българска академия на науките попадат и някои звездни.

" Зачествя използването на имена като Адел, Лео, Роналдо ", споделя гл. ас. доктор Надежда Данчева.

Изследователите помнят имена като Салфетка или Канарче, само че на процедура у нас неразрешено име няма и всичко е оставено на въображението на родителите.

За разлика от Финландия, където специфичен комитет прави лист с възможни и неприемливи имена.

" Всяка година комисията не разрешава към 30-40 имена. Родителите записват детето си, само че в случай че в администрацията виждат нещо неправилно в името, алармират комисията и тя се произнася. Все отново някои имена предизвикват проблеми в учебно заведение, провокират насмешки да вземем за пример. Други не са доста подобаващи за финландския език. Може да звучат отлично на различен език, само че на финландски са груби. И когато двама души стигнат досега да дадат име на детето си - то би трябвало да е такова, че да не го засрамва отсега нататък ", сподели Ронан Браун, финландски публицист от YLE.

Някои имена отиват в рубрика неразрешени от религиозна позиция. Други просто не звучат морално съгласно комисията.

" Понякога даже псевдоними на музиканти се одобряват за неудачни. Например Лорди, групата, която завоюва на една Евровизия. Тази година не разрешиха родителите да избират това име, тъй като одобриха, че то не е уместно за деца. Имаше и родители, които желаеха да кръстят детето си Пуко Армо, което значи меч, свързва се с закононарушение, по тази причина комисията изрично го забрани ", споделя Ронан Браун.

Като кореспондент Ронан не е отразявал митинги свързани с тези забрани. Защото такива няма. Финландците се придържат към разпоредбите. У нас има единствено едно предписание с имената - съдът може да позволи на пълновръстен човек да смени името си, в случай че одобри, че то е осмиващо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР