Българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата - с

...
Българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата - с
Коментари Харесай

Международният форум за кирилицата обедини учени от 11 държави

Българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в Международния конгрес за кирилицата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че историята на писмеността ни не трябва да бъде обгърната в незнание. Форумът, който се организира по самодейност на Йотова, събра едни от най-изявените учени от 11 страни.

История, филология, археология, културология и православие бяха събрани в едно в границите на Международния конгрес за кирилицата. Инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова и сплоти едни от най-изявените учени от 11 страни.

Кирилицата построява мостове, свързва светове, стопява дистанции и разлики, посочи още президентът.

" Днес кирилицата не е притежание само на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите към този момент озаряват едно доста по-широко духовно пространство и сплотяват стотици милиони хора. Ние българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата и въпреки всичко постоянно оставаме длъжници в битката с незнанието от ежедневната ни грижа към грамотността и благосъстоянието на езика до одобряването на историческите обстоятелства за произхода и смисъла на кирилските букви ", акцентира президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че историята на писмеността не трябва да бъде обгърната в незнание.

" Необяснимо и напряко неприемливо е през днешния ден историята да се подменя, преиначава, услужливо от време на време да се не помни, с цел да обслужва политическа обстановка или геостартегически ползи. Историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не трябва да е обгърната в незнание. С днешния интернационален конгрес за кирилицата с присъединяване на всички вас - авторитетни учени, се противопоставяме на всевъзможни опити и от Изток, и от Запад да се подменят обстоятелства, да се отхвърля приноса на ранната българска страна. Светът се нагледа на експанзия и в историята, и за жал в наши дни. Срещу похищението не трябва да се мълчи ", сподели Илияна Йотова.

От църквата се чу какъв брой значима е кирилицата за нашата славянска еднаквост.

" Именно в идентичността е един от проблемите в днешната актуалност. Опитите ѝ за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до мъчителни процеси, които нанасят дълбоки рани измежду обществото ", съобщи Белоградчишкият свещеник Поликарп.

" Дълбоко имам вяра в интелектуалната мощност и креативния талант на нас българите, както и в задачата на културата да гради мостове на съзидание във времето ", посочи служебният министър на културата Велислав Минеков.

Амбицията е форумът да се организира на всеки две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР