Българите с британски шофьорски книжки изпаднаха в патова ситуация.След излизането

...
Българите с британски шофьорски книжки изпаднаха в патова ситуация.След излизането
Коментари Харесай

Параграф 22: Над 700 българи са глобени в България, че карат с британски книжки

Българите с английски шофьорски книжки изпаднаха в патова обстановка.

След излизането на Англия от Европейския съюз, всеки от тях има период до 3 месеца да смени свидетелството си с българско, с цел да е дееспособен в България.

В същото време – по закон е нужна половин година уседналост, с цел да се издаде българска брошура. Заради несъгласието стотици водачи са в позиция на извършители без виновност.

„ Имам английска шофьорска брошура, която мислех, че е настояща, тъй като е до 2029-та година. Обаче служителят на реда ми сподели, че нямам право да карам с нея и ще се наложи да ми смъкна номерата на колата ”, споделя пред „ Нова телевизия “ Атанас Пундов, който неотдавна се прибрал в родния си град Белица.

Миналата неделя бил спрян за инспекция от КАТ на пътя сред Сандански и Симитли.

Той е неработоспособен с трайно понижена работоспособност от 91 %. А след свалянето на номерата от служителя на реда остава самичък на пътя, на 80 километра от вкъщи. Причината – до три месеца след идване у нас трябвало да се снабди с българска брошура.

„ Явно може да нямам право да карам, само че за мен тази глоба – събаряне на номерата, мисля, че е прекомерно строга ”, споделя Атанас.

Дори да беше направил опит да подмени английската си брошура с българска обаче, Атанас отново щеше да се води в нарушаване. Причината е, че се е върнал преди по-малко от 6 месеца и към момента няма право на българско удостоверение. Той е безапелационен, че ще подаде тъжба.

„ Искам да си върна номерата, тъй като колата ми е нужна. Аз съм неработоспособен, без кола съм напряко като полумъртъв ”.

Адвокат Вари Бельов към този момент е поел случая на Атанас. В последните седмици се е заел с още два сходни проблема. Според него има и пропуски от страна на пътните служители на реда при налагането на глобите.

„ Самият орган не упоменава по кое време лицето е пристигнало на територията на Република България, какъв е интервалът и какъв е срокът, от по кое време стартира да тече този 3-месечен период. Те непосредствено го третират като лице, което няма удостоверение, годно за ръководство на МПС ”, споделя адв. Бельов.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР