Българите разполагат с по-голямо финансово богатство от словаците, руснаците, румънците,

...
Българите разполагат с по-голямо финансово богатство от словаците, руснаците, румънците,
Коментари Харесай

Българите разполагат с по-голямо финансово богатство от руснаците, румънците и турците

Българите разполагат с по-голямо финансово благосъстояние от словаците, руснаците, румънците, турците и сърбите. По отношение на чистите финансови активи на глава от популацията страната ни се подрежда на 38-мо от общо 53 страни в света с резултат от 7680 евро на човек.

При размера на брутните такива България е една позиция по-надолу с резултат от 9760 евро, демонстрира последното издание на Allianz Global Wealth Report.

В него са включени данни за 2017 година за общия размер на финансовите активи по страни, чистите такива, финансовите активи на глава от популацията и други. В това число влизат три категории такива активи - депозити, скъпи бумаги, застраховки и пенсии по частни партити плюс други.

" Има тясна връзка сред финансовите активи и приходите на семействата. Тенденцията е такава, че постоянно лицата с по-нисък приход нямат никакви финансови активи или те са с доста дребни като стойност. Само когато хората са в групите на междинните и високите приходи, става въпрос за подобен вид активи ", изясняват от Allianz в документа.

Според изчисленията от 2000 до 2017 година общите финансови активи в България са се нараснали съвсем 10 пъти от 7 милиарда евро до 69 милиарда $ към края на предходната година.

По този индикатор страната ни обаче остава надалеч зад доста други страни в района, като Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Русия и Турция. В Румъния, да вземем за пример, размерът на общите финансови активи е близо 2 пъти по-голям от този в България със стойност от 129 милиарда евро.

Нетните финансови активи у нас за 2017 година са в размер на 54 милиарда евро, което ни слага преди Хърватия, Естония, Латвия, Словакия, Словения, Сърбия и Украйна.

Финансовите активи на глава от популацията в България регистрират сериозен напредък от 2000 година насам от 880 до 9760 евро, което е 11 пъти по-голяма сума в края на предходната година. Нетните финансови активи на глава от популацията са 7680 евро, което слага страната ни на 9-то място от 16 в района.

След нас на Румъния, Русия, Сърбия и Украйна, където тази сума е в размер на надлежно 4520 евро, 4590 евро, 880 евро и 2040 евро.

На първо място в класацията по мярка на чистите финансови активи на глава от популацията е Швейцария със междинна сума от 173 990 евро, следвана от Съединени американски щати и Швеция.

Любопитното е, че по този индикатор страни в Европа, като Холандия и Белгия са много по-напред в класацията от стопанска система номер 1 на Стария континент. Те се подреждат в топ 5, до момента в който Германия е чак на 18-та позиция.

В дъното на листата пък са Украйна, Индонезия, Казахстан, Сърбия, Индия и Аржентина. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР