Българите побесняха, след като проверка на бТВ в магазините показа,

...
Българите побесняха, след като проверка на бТВ в магазините показа,
Коментари Харесай

Мрежата завря! Яйца и мляко в бедна Враца по-скъпи, отколкото в Париж

Българите побесняха, откакто инспекция на бТВ в магазините сподели, че млякото и яйцата в бедна Враца са по-скъпи, в сравнение с в Париж.

Двете храни удариха рекордни цени. бТВ попита кореспондентите си в Лондон и Париж какъв брой костват те при тях. Експериментът демонстрира къде е най-скъпият омлет.
-->
За съботния омлет в Лондон ще трябват яйца, сирене и малко мляко, за лукс.

Цената на яйцата във Англия се е повишила с внушителните 85% за една година. В момента, за шест яйца в известна верига за хранителни артикули тук, може да платите, сред 1,3 паунда и 3,45 паунда за органични яйца, което е сред 2,8 лв. и 7,5 лв. за шест яйца.

Много британци пазарят в българските магазини във Англия, само че всеобщо, биха избрали от тези разновидности и 100 грама сирене сходно на нашето, би им коствало сред паунд и 1,5 паунда или към 2,4 лв..

Мерните единици в Обединеното кралство са малко объркващи, само че междинната цена на литър мляко е към 75 пенса или към 1,65 лв..

Така омлетът в Лондон коства с продуктите към 3 лв..

Родината на омлета е Франция. В хипермаркет в Париж яйцата костват от 1,53 евро за шест яйца до 3,32 евро за био такива. Взимаме яйца от 1,66 евро. Млякото може да се закупи за 6,66 евро, само че за шест литра, по този начин литър мляко коства 1,03 евро. Настърганото сирене е от 1,84 евро и доближават до към 2,70 евро.

Така един омлет за двама в Париж коства тъкмо 2 евро или към 4 лв..

Във Враца обичайно вършим омлета с яйца и сирене. За доза от шест яйца и 100 грама сирене ще би трябвало да платим в магазина към 4,50 лв.. Ако прибавим и прясно мляко, сумата стига 5 лв..

В комерсиалната мрежа едно яйце гони 0,50 лв., кг краве сирене е над 15 лв., а литър мляко - към 3,50 лв..

“При нас млякото и яйцата са поскъпнали фрапантно, само че това са съществени храни и хората не може да не ги купуват ”, сподели Зорница Георгиева, продавач-консултант.

“Цените са галактически. Ние нямаме опция и си купуваме от частници, че е по-евтино, и сирене, и мляко ”, сподели клиентът Цветана Петрова.

Директно от производителите сметката излиза много по-тънка – яйцето е по 0,40 лв., сиренето - 10 лв. за кг, а литър мляко - 2 лв..

Иначе за омлети - предписания доста, в това число с бекон и кашкавал. Зависи от джоба.

Така планът за шест яйца, 100 грама сирене и 100 мл мляко цената е 6,85 лв. в Лондон, 3,93 лв. в Париж, а във Враца - 4,99 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР