Българите остават разделени - поравно, с по 49 на сто,

...
Българите остават разделени - поравно, с по 49 на сто,
Коментари Харесай

Българите остават разделени за и против еврото с по 49 на сто

Българите остават разграничени - поравно, с по 49 на 100, на въпрос дали са повече " за " или " срещу " еврото. Сред страните от Европейски Съюз, на които им следва въвеждането на общата валута, България е с най-ниските стойности, жителите ѝ са все по този начин най-скептични (за съпоставяне против 49 % в България на другия полюс са унгарците със 73 на сто).

Добрата вест е, че има известно възстановяване на индикаторите на въпрос дали въвеждането на еврото ще има положителни или отрицателни последствия върху страната. 51 на 100 дават отговор - негативни, против 43, които са с положителни очаквания. Спрямо м. година има растеж от 7 на 100 измежду българите, които считат, че последствията ще са доста положителни, с 10 на 100 спадат " по-скоро отрицателните "  очаквания.

Това демонстрират данните от от април, огласено през юни.

Спрямо упованията по какъв начин персонално на тях ще им се отрази приемането на еврото българите още веднъж са разграничени на две - 45 положителни против 46 отрицателни оценки.

60 на 100 от респондентите в страните членки на Европейски Съюз, които занапред ще вкарват еврото, считат, че общоевропейската валута има положителен резултат в страните, които към този момент я употребяват. Мнозинството - 53 на 100, имат вяра, че еврото ще има и позитивни последствия и в тяхната лична страна, а 56 - за тях самите.

58 на 100 поддържат страната им да одобри еврото. 29 на 100 са на мнение, че това би трябвало да стане допустимо най-бързо. Около половината считат, че са добре осведомени по тематиката. 83 на 100 са употребявали евробанкноти или монети.

В България 60 на 100 споделят, че са добре осведомени за въпросите към въвеждането на еврото, 40 на 100 обаче са на противоположната позиция. 

Две трети от българите - 67 на 100, считат, че страната им не е подготвена да вкара еврото. Всеки пети - 21 на 100, споделя, че не желае в никакъв случай това да стане. 16 на 100 допълват, че приемането би трябвало да стане, колкото се може по-късно. 32 на 100, или всеки трети, е на мнение, че това би трябвало да се случи, само че не незабавно, а след известно време. Най-големите запалянковци, които споделят " би трябвало да стане в този момент ", са 29 на 100, сочат данните. Все отново - 62 на 100, настояват, че това ще се случи в границите на 5 години (в Швеция процентът е 14 на сто).
Кои са най-големите опасения на интервюираните българи?
79 на 100 се опасяват от скок на цените, междинният % в другите изследвани страни е 68 на 100.

48 на 100 споделят, че се притесняват, че с приемането на еврото България ще изгуби надзор върху икономическата си политика. Средният % на този въпрос е 43 на 100. 

53 на 100 считат, че с приемането на еврото България ще загуби част от националната си еднаквост. Средният % тук е 44 на 100.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР