Българите ограничават разходите за ексурзии, ресторанти, покупка на мебели, домакински

...
Българите ограничават разходите за ексурзии, ресторанти, покупка на мебели, домакински
Коментари Харесай

Проучване: 40% от българите ще заделят от 200 до 400 лв. за коледни покупки

Българите лимитират разноските за ексурзии, заведения за хранене, покупка на мебели, домашен уреди и мебели за Коледа. Въпреки инфлацията и растящите цени 70% от българите няма да се откажат от обичайното извършване на покупки на храни, питиета и дарове за Коледа. Повечето хора изчакват промоциите за празника. Това демонстрират данните от онлайн изследване седмица преди Коледа.

Около 40% от интервюираните са декларирали, че ще заделят сред 200 и 400 лв. за коледни покупки. Под 200 лв. ще похарчат към 30%. Бюджетът за коледното извършване на покупки на повече от половната българи е като миналогодишния. Едва 12% са декларирали, че ще заделят повече, а към 31 процета ще похарчат по-малко спрямо 2021 година

Стрея Пунчева към този момент е купила съвсем всичко за Коледа. Похарчила е малко повече спрямо предходната година. По-високите цени не са повлияли на избора ѝ. При Иван обаче повишаването на живота през последната година се е отразило и на бюджета за коледни дарове. Въпреки това той ще зарадва всичките си близки с коледни дарове.

Над 20% от участниците в онлайн прочуване обаче са декларирали, че поради ограничавания бюджет ще купят дарове за по-малко хора. А към 37% са намерили различен вид да компенсират по-високите разноски за коледни покупки.

" Ще гледят да понижат цената - единчината стойност на всеки един пдоарък и промоцията ще е водещият фактор при взимане на решпение дали да купим това или да го отложим ", изясни Кристина Милкова - шеф на компания за цифров маркетинг.



Храна, питиета, облекла, обувки, парфюми, играчки са в листата със наложителни коледни покупки на българския консуматор. Освен разноските за декемврийските првзници семействата би трябвало да възнамеряват и заплащанията, които идват в началто на всяка година.

" Данъци, застаховки и други сходни неща. И те ще изискват средства и за жалост тази годинаще изискват повече средства ", уточни Иван Стойков - финансов анализатор.

Съветът към хората, които не са възнамерявали тези разноски през годината, е да лимитират харчовете за коледно извършване на покупки. Вариантите са заем от другар, банка, кредитна карта или бърз заем. Интересът към бързите заеми традициоинно се усилва в края на годината.

" Нефинансовите банкови инситутции от време на време имат някакви такси, които вършат по този начин,че изплащането на тези заеми да бъде малко по-скъпо от тези 50%, които регулацията разрешава. Хората дано деликатно да четат изискванията, с цел да не бъдат сюрпризирани неприятно ", предлага кредитният съветник Николай Устамитев.

Екпертите поучават, в случай че се постанова да вземете бърз заем изчислете добре дали ще можете да плащате вноските.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР