Българите консумират най-малко риба - едва 6, 7 килограма годишно,

...
Българите консумират най-малко риба - едва 6, 7 килограма годишно,
Коментари Харесай

Българите консумират най-малко риба

Българите употребяват минимум риба - едвам 6, 7 кг годишно, оповестиха от Сдружението за налична и качествена храна.

" За рибата по традиция се сещаме единствено на Никулден. Искаме да напомним, че макар скока на цените на храните, тези артикули са налични и качествени ", посочи Андрей Велчев, ръководител на Сдружение " За налична и качествена храна " по време на кръглата маса, проведена от сдружението.

" Ние имаме обичаи в производството на разнообразни храни, а историята демонстрира, че рибните артикули са участвали в диетите на българите доста от дълго време – риби, раци, миди ",  съобщи Георги Събев, заместник-министър на земеделието ", като изрази страдание, че рибните артикули у нас не влизат в общоприетата потребителска кошница.

" Събев добави, че рибата е участвала в диетата на хората и битува схващането, че се употребява главно край Черноморието и в градовете към река Дунав. Българинът обичайно употребява и оползотворява по резистентен метод продуктите, които дават езерата и реките ", добави още той. 

Събев цитира публична статистика, съгласно която България е една от страните, в които се консумира най-малко риба. Според него статистиката не отразява действителността. " Всяка година има 100 000 риболовен билета за фенове. Не сме в действителност напълно на дъното ", уточни още зам.-министърът и изрази вярата си, че търсенето на рибни артикули ще се усили, защото те могат да бъдат добър сурогат на други източници на протеин.

" Рибата и рибните артикули са извънредно качествена и безвредна храна ", съобщи господин Йордан Господинов от БГ ФИШ.  Процесите на рандеман, превоз, обработка, преправка, предпазване и следваща продажба се реализират в извънредно следена среда. 

Основни правила на предпазване на качествените индикатори на рибата са лед, сол, вода-компоненти, които обезпечават по цялата хранителна верига от водата до масата безопасен и първокласен артикул.  Пълният надзор е учреден на правилото самоконтрол от оператора, посредством непрекъснат мониторинг на индикаторите написани в софтуерната документи и вътрешна фирменият надзор и посредством лабораторни разбори. Всички предприятия и индустриални обекти имат въведена и ползват системата за Анализ на риска и надзор на сериозните точки HACCP. 

Насрещен надзор се реализиран от формалният надзор. Налице е и надзор от  контрагента па веригата на доставка. Сертифицирането, пакетирането, етикетирането е опция да се направи инспекция една стъпка обратно по веригата на доставка добави още господин Господинов. Качеството и сигурността на рибните артикули ги прави мечтани на българската софра а неналичието на риск за здравето и съществуването на изключително значими за организма субстанции и незаменими аминокиселини ги трансформира и в изключително желани за всеки потребител. Факт, е че се предлагат от всички експерти и за диети и за всеобща консумация и индикаторите на продажба и консумация в България порастват, разяснява изпълнителният шеф на БГ ФИШ. Неоспоримо доказателство за сигурността и качеството на българската риба и рибни артикули е експорта на наши рибни храни на доста континенти в разнообразни страни с типична просвета в потреблението на риба и морски блага.  

Д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) добави, че организацията прави надзор на всяка една стъпка - от добива, преработката и съхранението на рибните артикули. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно произвеждане и реализира надзор на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни артикули. Освен това се взимат проби и има надзор, увери в умозаключение Викьова.

Всички присъстващи на кръглата маса се увериха в качеството и достъпността на рибните артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР