Българите изостават с профилактикатаБългария е единствената страна в Европейския съюз,

...
Българите изостават с профилактикатаБългария е единствената страна в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Тревожни данни: Смъртността от рак расте единствено в България

Българите изостават с профилактиката

България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността от онкологични болести пораства, съгласно данните на Европейската комисия, макар новите лечения.

През 2019 година, 242-ма от 100 хиляди души са изгубили живота си, осведоми. Осем години по-рано те са 229 на 100 хиляди. Българите изостават с профилактиката.

Скрининг за рак на маточната шийка са си създали 45% от българките при 60% обсег приблизително за Европа. При рака на гърдата и рака на дебелото черво разликите са още по-големи.



Миналата година Нели Георгиева напипва бучка в гърдата си. След проучванията схваща, че единствено на 26 ще ѝ се наложи да се бори с онкологично заболяване.

„ Доста ненадейно беше. Преди години имах друго онкологично заболяване и изобщо не желаех да си помислям, че нещо такова може да се е случило “, сподели Нели Георгиева.

От рак заболяват все по-млади хора, по тази причина профилактиката би трябвало да стартира в точния момент, споделят онколози. А тя буксува.

„ Тук главно място заема нашата здравна просвета. Всеки един симптом, който е отвън естественото положение на пациента, би трябвало да насочи неговото внимание “, съобщи доктор Маргарита Таушанова.

При дамите - най-често се срещат ракът на гърдата, на маточната шийка, на яйчника.

„ Още след 35 една жена би трябвало да върви на мамолог. Същото се отнася и за гинеколозите - там се вършат постоянни цитонамазки “, означи доктор Маргарита Таушанова.

При мъжете това са рак на простатата, дебелото черво, белият дроб.

„ След 50-те би трябвало да пускат туморен маркер и ехография на коремни органи, с цел да се види дали има промени на простатата. При карцинома на дебелото черво имат значение и признаците “.

У нас годишният профилактичен обзор включва проучвания за някои онкозаболявания, като ехограф на млечните жлези, цитонамазка, проучване на някои туморни маркери, само че с възрастови ограничавания. От касата обявиха, че постъпили оферти за разширението им няма.

Днес Нели е здрава. Вярва, че навременната реакция ѝ е помогнала.

„ Хубавото в цялата история е, че 5 месеца по-рано имах благоразумието да съм на профилактичен обзор. Всъщност, успяхме да хванем болестта в доста ранен етап “, съобщи Нели.

Тя приканва - прегледите да не се отсрочват, а диагнозата да се одобри с религия, че лекуване има.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР