Българите харчат до 100 евро на човек за храна по

...
Българите харчат до 100 евро на човек за храна по
Коментари Харесай

Българите харчат до 100 евро на човек за храна по празниците


Българите харчат до 100 евро на човек за храна по празниците. Освен у нас тежки трапези ще има и в Чехия. 
Потребителите в страните
от ЦИЕ-6 ще похарчат съвсем 50% повече за храна по празниците спрямо 2019 година

Проучване, извършено от Colliers измежду консуматори от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, разкрива, че
респондентите възнамеряват да похарчат
по-големи суми за храна и дарове спрямо предпандемичната 2019 година като главната причина за това е инфлацията.

Проучването демонстрира и нараснала информираност по казуса с разхищението на храна и
блян към понижаване на количеството
закупени хранителни артикули затова, заявен от унгарците (24%), поляците (18%) и румънците (16%).

Сред всички интервюирани най-популярните празнични дарове са козметиката (54%), играчките (49%) и мултимедийните артикули (46%). Козметиката е най-предпочитана в България (67%), Полша (63%) и Унгария, дружно с бижутата (по 50%).

В множеството страни мултимедийните артикули се търсят от 30-60% от интервюираните, като се изключи Румъния, където единствено 16% от интервюираните са декларирали, че купуват артикули от тази категория. Играчките са доста известни във всички изследвани страни – избор на от 45% до 58% от участниците в изследването.

В румънските домове, за разлика от тези в други страни, продуктите от категориите мода и обувки са най-често срещани под вечнозеленото дърво (66%).

Доминика Йедрак, Директор проучвания и консултантски услуги за Полша и ЦИЕ, разяснява: „ Атмосферата на празнично извършване на покупки се усеща освен в комерсиалните центрове, само че и онлайн. Новият миг, е че спрямо 2019 година в този момент се следи нараснал интерес към дребните квартални магазини. Пазаруването онлайн, както и в комерсиалните центрове, остава на сходни равнища през тази година.

Онлайн извършването на покупки и преди, и след коронавирус, беше желано за към 50% от респондентите в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Голямо нарастване на интереса към електронната търговия след пандемията се следи в България (от 10% на 40% от анкетираните) и Румъния (от 24% на 47% от анкетираните) “.

Мнозинството от интервюираните декларират, че тази година сигурно ще похарчат повече пари за храна, в сравнение с през 2019 година (49%), като показват като съществена причина възходящата инфлация. Повишаването на цените на стоките и услугите в международен мащаб, ще накара 13% от потребителите да понижат разноските за празнични ястия. Повишената информираност за казуса с разхищението на храна ще накара част от унгарците (24%), поляците (18%) и румънците (16%) да лимитират количеството закупени хранителни артикули затова.

Поради растежа на инфлацията и на цените на питателните артикули 32% от всички интервюирани не могат да преценяват какъв брой ще похарчат за хранителни артикули през празниците. Около 30% от респондентите имат намерение да влагат до 30 евро на човек за празнични ястия. Българите заявяват най-високи разноски в този аспект, като близо 40% от интервюираните считат, че ще похарчат до 100 евро на човек. Пищни трапези ще има и в Чешката република, където 15% от участниците в изследването заявяват, че ще похарчат повече от 100 евро на човек.

95% от интервюираните споделят, че подготвят празничните ястия сами или дружно със фамилията им. Само 3% декларират, че поръчват празнична храна от кетъринг компании (най-много в Румъния – 7%). Малка част от хората отиват на отмора или на ресторант през празничния интервал (под 2% от всички анкетирани).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР