Българин от Варна се призна за виновен по обвинения, че

...
Българин от Варна се призна за виновен по обвинения, че
Коментари Харесай

100 години затвор грозят българин, признал се за виновен за банкови измами в САЩ

Българин от Варна се призна за отговорен по обвинявания, че е употребявал известния хакерски програмен продукт Avalanche за банкови измами и придобиване на информация за банковите сметки на бизнеси в Съединени американски щати, измежду които и 2 компании в Питсбърг, Пенсилвания.
47-годишният Красимир Николов беше екстрадиран в Съединени американски щати през 2016 година по искане на американските управляващи. Първоначално той пледира почтен по обвиняванията за интрига, банкови измами и кражба на персонална информация.
ФБР и партньорските служби в Европа разрушиха интернационалната мрежа за киберпрестъпления Avalanche също през 2016 година, а българинът беше първият арестуван по делото.
Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си, като им изпращал GozNym malware infection - компютърен вирус, който наподобява на фактура. Обикновено той се появявал като атачмънт в имейли, изпратени до притежателите на бизнеси. Веднъж отворен, сходен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на притежателя.
Властите споделят, че вирусът е употребен в цяла Америка, а измежду пострадалите са заводът за бутилиране Nort-Lock Inc. и производителят на машинни елементи Carnegie Bolt-Maker, от чиято сметка в PNC Bank Николов се опитал да трансферира 387,500 $ в банкова сметка, записана в България. Друг пострадал бизнес съгласно следствието е Protech Asphalt Maintenance.
Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да трансферира сумата от 243,000 $ от сметката на компанията във First National Bank.
Сред другите наранени компании са и компания за произвеждане на голф екипировка и мебелна фабрика в Калифорния.Според американското законодателство за закононарушение от този вид оптималната присъда е 100 година затвор и санкция от 3,5 млн. $
Нито една от двете компании обаче не е изгубила парите, тъй като измамата е разкрита, преди прехвърлянията да бъдат приключени. Не е ясно дали прокуратурата в Пенсилвания ще желае оптималната присъда за българина. Николов ще бъде наказан в края на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР