Балетният спектакъл Ана Каренина“ на Държавна опера-Пловдив, с който вчера

...
Балетният спектакъл Ана Каренина“ на Държавна опера-Пловдив, с който вчера
Коментари Харесай

Балетът Ана Каренина“ на Пловдивската опера изправи на крака НДК

Балетният театър „ Ана Каренина “ на Държавна опера-Пловдив, с който през вчерашния ден беше открит Новогодишният музикален фестивал в Националния замък на културата (НДК), изправи на крайници публиката в зала 1.

Интерпретацията на един от най-вълнуващите романи в международната литература, сътворена от световноизвестния хърватски хореограф и режисьор Лео Муич, следва сюжета на Толстой, променяйки началото и края. Танцовата версия на Муич стартира с погребението на Ана и приключва със сцена, в която героинята се отдалечава, оставяйки следа от бели цветя.



В централните функции на спектакъла са премиер-солистите на Софийска опера Марта Петкова (Ана), Никола Хаджитанев (Вронски) и премиер-солистът на балета на Хърватския национален спектакъл Гилерме Алвеш (Каренин). С финес и дълбочина тримата пресъздават комплицираните прочувствени положения и вътрешни битки на персонажите си.



Изпълнителите в другите основни функции са: Аполин Лажоа (Кити), Елена Кучкова (Доли), Александра Савова (княгиня Вронска), Фуми Пенчев и Мара Салваджо (Бетси), Диан Райчев (Стива), Амедео Джунта (Левин), Мара Салваджо, Ангела Велевска (Лидия Ивановна), както и останалите актьори от балетните трупи на Държавна опера-Пловдив и на тази на Република Северна Македония в Скопие.



Постановката се разпростира на фона на музиката на части от Симфонии №5 и №6 и Концерт за цигулка и оркестър на Чайковски, изпълнени от оркестъра на Държавна опера – Пловдив с диригент Диан Чобанов, със специфичното присъединяване на цигуларката Лия Петрова и сопраното Евгения Ралчева. 



Впечатляващи са сценографията на Цвийета Шуйн и художествените костюми на Айен Ларс – минималистични и наситени със знаци. Осветлението и реквизитът са като настрана настоящо лице, столовете и диванът лежанка в ръцете на героите от балета преобразяват пространството от бална зала през любовно гнездо до болнична стая. Отделните подиуми имат съвсем кинематографично влияние, с помощта на вплетената мултимедия и истинските режисьорски и театрални решения. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР