Балчик. Държавният културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) Двореца“ в

...
Балчик. Държавният културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) Двореца“ в
Коментари Харесай

Добрич: Държавният културен институт „Двореца“ в Балчик е партньор по международен проект „От древни до съвременни времена - материали, технологии и опазване на културното наследство“

Балчик. Държавният културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) „ Двореца “ в Балчик е сътрудник по интернационален план „ От антични до модерни времена - материали, технологии и запазване на културното завещание “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” . Дейностите по плана са почнали при започване на този месец, заяви координаторът Красимира Колчева. Проектът сплотява три страни от Европейския съюз – Чехия, България и Румъния. Партньори са Средното художествено учебно заведение по стъкларство в чешкия град Валашске Мезиричи, където преди дни се състоя първата работна среща, ДКИ-КЦ „ Двореца “ в Балчик, Националният институт по археология с музей към Българска академия на науките (НИАМ – БАН) и Музеят за образно изкуство в румънския град Галац.
ДКИ-КЦ „ Двореца “ в Белия град като културна институция се занимава със съхранението и популяризирането на европейското културно завещание. В този подтекст през летните месеци Архитектурно-парковият комплекс още веднъж ще посрещне преподаватели и възпитаници, които ще вземат участие в пленер, който обичайно приключва с галерия на произведения, основани през дните, прекарани в Приморска Добруджа. В НИАМ – Българска академия на науките в София има богата сбирка от гръцки, римски и тракийски артефакти, там работят експерти по технологии и материали, употребявани в античните общества. През 2019 година възпитаници от Чехия ще слушат лекции в столицата в НИАМ с тематика антични материали и технологии. Музеят за образно изкуство в румънския град Галац има неповторима сбирка от съвременно изкуство. Там работят специалисти по модерни материали за изкуство. В Средното учебно заведение по стъкларство в Чехия, което е неповторимо за страната, учениците употребяват разнородни материали в личните си творби. Изградена е съвременна база, която трансформира образователния развой в творчество, а пространствата – в самобитни ателиета по изкуство. Към учебното заведение има специфичен стъкларски завод, който работи при непрестанен развой. Това изисква голям финансов запас, който се обезпечава от страната. От скоро шеф на учебното заведение е Иржи Пивоварчик.
В плана ще вземат участие 18 души - двама учители и 10 ученика от художественото учебно заведение във Валашске Мезиричи. Двамата учители ще управляват плана и в това време ще бъдат съпътстващи лица и ментори на студентите. Учениците ще бъдат определени от втората година от всички курсове за дипломиране на учебното заведение. Всеки сътрудник ще избере двама специалисти, които ще управляват обособените действия по плана във всяка една от трите европейски страни. Основни цели на плана са обществената и просветителна стойност на европейското културното завещание, задълбочаване и подсилване на основни компетентности в региона на професионалното образование. Последното събитие по този план ще бъде заключителна конференция в художественото учебно заведение. Участието на учебното заведение в този и други интернационалните планове уголемява спектъра му на активност от просветителна до интернационална културна институция. Участниците ще имат неповторима опция да стигнат до сбирки и депозитари на тези значими културни институции – сътрудници по плана, да работят под управлението на специалисти и да научат за материали и софтуерни процеси от древността до наши дни. Прехвърлянето на опит ще се реализира освен сред участниците в плана, само че и сред институциите, които съставляват. Участието в плана е основна част от дейното учене и ученето през целия живот.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР