Балчик. Държавен културен институт Двореца“ и Фондация Николица“ организират в

...
Балчик. Държавен културен институт Двореца“ и Фондация Николица“ организират в
Коментари Харесай

Държавен културен институт „Двореца“ и Фондация „Николица“ организират в Балчик благотворителен концерт „Глория на Белкантото“ на 21 септември

Балчик. Държавен културен институт „ Двореца “ и Фондация „ Николица “ провеждат в Балчик благотворителен концерт „ Глория на Белкантото “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Концертът ще се състои на 21 спептември от 18,30 ч. в Каменна зала. Той е с присъединяване на Марена Балинова - сопран и Петер Райхл - клавир.

Марена Балинова учи по едно и също време във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Владее до съвършенство стила белканто. Австрийската преса я назовава „ BELCANTO DIVA “, печели разнообразни интернационалните състезания и специализира при едни от най-големите белкантисти на нашето време като Грейс Бамбри, Мирела Френи, Мариела Девия, Франциско Арайза, Виторио Терранова, Ерик Халфарсон, Рената Скотто и други Концертира във Виена, Залцбург, Мюнхен, Цюрих, Тулуза, Париж, Нант, Нейпълс, Одеса, Кахор, Киев, Чикаго, Ню Йорк, Блумингтън, в университета Индиана - като образец за белкантото, София, Варна и други Изявява се и като създател на научни изявления, които са публикувани от най-голямото в света издателство за просвета „ Шпрингер “. Участвала е като уредник и солист в редица благотворителни коцерти, измежду които концерт за Организация на обединените нации под патронажа на Кофи Анан и някогашния австрийски президент господин Томас Клестил, министъра на културата на Австрия господин Герар. Със събраните средства са издигнати болница за родилки в Сараево, както и детска болница в Етиопия. По покана на университета Индиана в Съединени американски щати изнася солов рецитал отдаден на Джудита Паста.

Петер Райхл е многопластов музикант-виртуоз на пиано. Роден е в гр. Папенхайм, Германия. От ранно детство той се занимава с музика. Свири великолепно на орган, цигулка, виолончело и пиано. Учи църковна музика, комбинация, импровизация и диригентство. Интересите му и професионални достижения не свършват до тук. Завършва техническия университет в Мюнхен с физика, математика и философия, Чърчил лицей в Кеймбридж със компетентност математика и информатика. Професор е във Виенски университет. Ръководи катедра по информатика. Автор е на голям брой изявления и книги, намерили своето място в най-престижните издателства за просвета и техника в света. Любовта му към оперното изкуство и невероятните му знания в съвсем всички оперни стилове му разрешават да приглася разнообразни оперни артисти и да изнася рецитали с тях. Благотворителната цел на концерта е възобновяване, консервацията, реституция и социализацията на раннохристиянската черква в местността „ Николица “ - Ракитово.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР