Балансът на глобалната икономическа мощ се очаква да се промени

...
Балансът на глобалната икономическа мощ се очаква да се промени
Коментари Харесай

Топ икономиките в света от 1980 досега и какъв ще е новият световен ред през 2075 г.

Балансът на световната икономическа мощност се чака да се промени трагично през идващите десетилетия. Това се споделя в скорошен доклад на Goldman Sachs.

В графиката, оповестена във Visual Capitalist, се демонстрира исторически и планиран обзор на 15-те най-големи стопански системи в света в няколко съществени времеви интервала: 1980, 2000, 2022 и прогнози на Goldman Sachs за 2050 и 2075 година Цифрите съставляват действителни прогнози за Брутният вътрешен продукт.

 top economies in the world

Една от обсъжданите тематики през последните няколко десетилетия беше невероятният напредък на Китай и Индия. Между 2000 година и 2022 година Индия означи скок с осем места и стана петата по величина стопанска система, изпреварвайки Обединеното кралство и Франция. Goldman Sachs предвижда, че до 2050 година водачите ще се сменят и множеството ще идват от Азия. 

Интересно от прогнозата на банката е също, че Индонезия ще стане четвъртата по величина стопанска система до 2050 година, изпреварвайки Бразилия и Русия като най-големия нововъзникващ пазар. Тя има четвъртото по величина население в международен мащаб от 277 милиона души.

Прогнозата до 2075 година демонстрира фрапантно друг международен ред. Ето някои акценти:
Нигерия, Пакистан и Египет ще са в топ 10. Това се дължи на бързото повишаване на популацията, което би трябвало да докара до огромна работна мощ и в трите страни. Междувременно европейските стопански системи ще продължат да падат в класацията. Германия - в миналото третата по величина стопанска система в света - ще бъде на девето място след Бразилия. Китай, Индия и Съединени американски щати ще има сходен Брутният вътрешен продукт като до този миг, което допуска, че методът, по който тези страни си взаимодействат или не, евентуално ще оформи световния пейзаж.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР