Багер разкопава скалите на плаж Кибела под каварненското село Топола,

...
Багер разкопава скалите на плаж Кибела под каварненското село Топола,
Коментари Харесай

Кой и защо прати багер на плаж Кибела край Балчик

Багер разкопава скалите на плаж Кибела под каварненското село Топола, алармира нашият фен Християн Бакалов. Той е фен на природата и за него похищението над предпазените от " Натура 2000 " територии е
безчовечен акт.

Християн е от София, само че прелестните пейзажи на Северното Черноморие го притеглят от години. Често посещава закътаните плажове, запечатва гледката и във филми.

Като жител и като актьор аз постоянно съм намирал, че природата е нещо, което би трябвало да пазим и изключително тази тематика е доста сензитивна сега. Трябва самите ние да имаме по- огромно възприятие за отговорност към това, което имаме, към това благосъстояние, споделя Християн.

Затова е неприятно сюрпризиран от това, на което се натъква преди
няколко дни.

Видях този екскаватор, който несъмнено правеше неща, които не бяха разрешени, т.е. копаеше в скалите. В момента, в който аз започнах да фотографирам, багеристът излезе и стартира да ме гони с един железен чук. Между другото, хората, които работеха там да обновят плажа, ми споделиха, че той бил почиствал, добавя Християн.

Той живее в чужбина от 30 години и споделя, че сходен акт в Белгия, Франция или Швейцария би бил осъден доста

Аз мисля, че България има в действителност голямо благосъстояние и с тези актове да завладеем 2 метра плаж, да сложим 2 чадъра допълнително, разрушаваме това благосъстояние и е безусловно неприемливо. За мен това е чисто закононарушение, безапелационен е Християн.

Според наемателя на плажа обаче, истината е напълно друга.

Вследствие на значителни дъждове през зимата, когато имаше свлачища и по пътищата в страната, тук също имаше свлачище на земна маса и то би трябвало да бъде отстранено. По контракт би трябвало да бъде отстранено, изяснява Мирослав Василев, наемател на плаж Кибела.

Според него това няма по какъв начин да се извърши на ръка, по тази причина е наета и
тежката машина. Варовиковите скали не за първи път поддават на
дъждовете и ветровете.

Случвало се е да падат дребни камъни. Когато забележим, че някъде има заплаха, слагаме мрежа за обезопасяване на хората, добавя Василев.

Той споделя, че сриването даже е стеснило плажната линия. Не е директен очевидец на спора сред Християн Бакалов и багериста, само че позволява, че служащият е бил раздразнителен.

Очаква се инспекция от Регионалната ревизия по околната среда
и водите във Варна, която е била сезирана от природолюбителя.

Репортер: Надежда Карапанчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР