Бъдещият премиер на Словакия замесен в няколко дела за корупцияИзненадваш

...
Бъдещият премиер на Словакия замесен в няколко дела за корупцияИзненадваш
Коментари Харесай

Победата на Фицо притесни Запада

Бъдещият министър председател на Словакия забъркан в няколко каузи за корупция Изненадваш политически реванш за популиста, втора пробойна след Орбан в Европа
Роберт Фицо завоюва парламентарните избори в Словакия в събота, с което си обезпечи опция да се опита да сформира съдружно държавно управление. В предизборната си акция някогашният, а в този момент евентуално и предстоящ, министър председател даде обещание да спре военната помощ за Киев, което би могло да подкопае напъните на Запада да остане обединен в подпомагането на Украйна във войната с Русия.

Изборите
-->
Фицо и неговата лявоцентристка партия " Смер - Социална народна власт " получиха съвсем 23% от гласовете, изпреварвайки Михал Шимечка и неговата демократична партия " Прогресивна Словакия ", която се класира втора с близо 18 на 100.

Макар че на Фицо може да му е мъчно да образува постоянна коалиция, успеха му към този момент провокира известно безпокойствие във Вашингтон и Брюксел, защото може да докара до появяването на още един запазен към поддръжката за Украйна глас в Европейския съюз наред с унгарския министър председател Виктор Орбан. Фицо се опълчва на глобите против Русия и също по този начин твърди, че оказваната от НАТО поддръжка за Украйна подкопава националния суверенитет на страната му.

" Задачата на Запада в този момент е да не изгуби Словакия и да се ангажира градивно с Фицо, само че мисля, че Москва чества това, което тя преглежда като пукнатини в източната част на Европа, и Унгария към този момент не е сама ", сподели тези дни пред " Файненшъл таймс " словашкият анализатор Милан Нич от основания в Германия Съвет за външни връзки.

Резултатът от предварителните избори е неочакван политически реванш за популиста Фицо, който продължава да е забъркан в няколко каузи за корупция и предходната година оцеля при опит на съперниците си да смъкват депутатския му имунитет. През 2018 година той беше заставен да подаде оставка като министър-председател на фона на всеобщи улични митинги, провокирани от убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и на неговата избраница.

Сега Фицо би трябвало да откри задоволително съдружници измежду разпокъсаните политически партии в Словакия, с цел да избегне нов неустойчив парламент. От май насам страната има технократско държавно управление, назначено от президента Зузана Чапутова, откакто предходната коалиция се разпадна.

Потенциален политически балансьор за сформиране на ново държавно управление е партията " Глас - Социална народна власт " на различен някогашен министър председател Петер Пелегрини, която зае трето място с 14,7% от гласовете. Пелегрини стана правоприемник на Фицо на поста, преди да се скара с някогашния си наставник и да напусне " Смер - Социална народна власт ", с цел да сътвори партия " Глас ".

Изглежда, че Фицо има шансове да сформира работеща коалиция, в случай че сплоти напъните си с по-малка ултранационалистическа партия и оправи връзките си с Пелегрини, споделя Нич. Трите партии дружно биха имали 79 депутати в 150-местния парламент.

Фицо би могъл да предложи на Пелегрини опция да се кандидатира за президент следващата година с поддръжката на " Смер - Социална народна власт ". Изборите за президент дават обещание да бъдат оспорвани, откакто през юни другояче известната Чапутова съобщи, че няма да се кандидатира за президент.

Тежко отрезвяване

Въпреки че Фицо и партията му " Смер - Социална народна власт " бяха отпред в анкетите съвсем през цялата предизборна акция, Шимечка като че ли означи късен напредък, което наподобява потвърдиха и екзитполовете.

" По-младите и по-модерни прогресивни словаци в този момент ще имат тежко отрезвяване ", откакто започнаха празненствата си в Братислава късно в събота, когато бяха оповестени резултатите от екзитполовете, споделя Демеш.

Нич съобщи, че неуспехът на екзитполовете да предскажат изборните резултати демонстрира, че " гласоподавателите на " Смер - Социална народна власт " не са разговаряли с анкетьорите, откакто са дали своят вот, тъй като ги считат за част от главното политическо течение ".

Фицо завоюва посредством " разпространение на боязън ", написа Беата Балогова, редактор на вестник " съдебномедицинска експертиза " (SME), в своя публикация. " Той накара задоволително хора да повярват, че либерализмът и човешките права могат да бъдат по-голяма опасност за жителите, в сравнение с необятно публикуваната корупция и сантиментите към Путин ", означи тя.

Четири от 11-те съществени партии на изборите не съумяха да преминат 5-процентния предел за влизане в Народното събрание, в това число крайнодясната партия " Република ", която получи 4,75% от гласовете, а се очакваше да помогне на Фицо след вота. Въпреки това Словашката национална партия (СНП), която споделя антиимигрантското обръщение на Фицо, получи 5,6 на 100.

" Смер - Социална народна власт " и СНП евентуално ще се включат във обновения спор за незаконната миграция в Централна Европа. Преди изборите Фицо даде обещание да ускори контрола върху мигрантите, тъкмо както Германия и Полша неотдавна вкараха още веднъж инспекции по някои от своите граници, макар че са част от Шенгенското пространство.

След вота той разгласи, че в случай че успее да сформира държавно управление, ще бъдат обновени граничните инспекции по границата с Унгария. Словакия би трябвало да възобнови граничния надзор с Унгария, с цел да понижи притока на незаконни мигранти, сподели Фицо и добави, че това ще бъде един от първите цели на евентуалното му държавно управление.

Източна Европа

Изборната победа на Роберт Фицо в Словакия, последвала предизборните му обещания да постави завършек на военната помощ за Украйна, демонстрира, че недоволството в Централна Европа по отношение на войната с Русия последователно се ускорява. Някои анализатори обаче не чакат огромен политически завой нито в Братислава, нито във Варшава, разяснява тези дни организация Ройтерс.

Лидерите в района, който в миналото беше под руско владичество, предизвикат националистически настроения в Унгария, Словакия и даже в Полша, която обичайно е антируски настроена, като поддръжката за Украйна става жертва на краткосрочни политически маневри за привличане на гласоподаватели.

Победата на Фицо на създадените в събота избори стана причина за паники, че новото му държавно управление ще трансформира Словакия, която членува в НАТО, в съдружник на Унгария, що се отнася до подкопаването на консенсуса в Европейския съюз за поддръжката за Украйна.

Въпреки това някои анализатори не чакат в Словакия и Полша да се стигне до огромна смяна на политиката във връзка с Украйна. Роджър Хилтън, специалист в областта на защитата в " Глобсек " (GLOBSEC), споделя, че сегашните неразбирателства се дължат на преследването на краткосрочни политически дивиденти, като дълготрайният интерес на района в областта на сигурността си остава неразривно обвързван с НАТО и с възприемането на спора в Украйна като екзистенциална опасност.

" Не считам, че възходът на едно-единствено държавно управление в Централна и Източна Европа като това на Фицо, ще се трансформира в катализатор на колапса на поддръжката за Украйна в целия район ", акцентира Хилтън.

В Полша, където поддръжката за Украйна е най-силна, ръководещите са подложени на напън от крайната десница да възприемат по-твърда позиция във връзка с Украйна преди изборите на 15 октомври. Спорът с Украйна във връзка със зърнените доставки и с удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно от Полша, Унгария и Словакия предишния месец ускори различията.

Фактор за сдържаност

Тъй като най-вероятната коалиция в Словакия наподобява тази на " Смер - Социална народна власт " с " Глас - обществена народна власт ", съгласно Самуел Абрахам, началник на Братиславското интернационално учебно заведение по свободни изкуства, наличието на " Глас " ще бъде забележителен фактор за сдържаност, когато става дума за политиките на Фицо във връзка с Украйна. Позицията на Пелегрини е, че износът на оръжие, в това число за Украйна, би трябвало да продължи, защото се отразява добре на заетостта. В неделя той още веднъж изложи тази си визия.

Фицо е задоволително безсрамен и прагматичен и знае, че в случай че се опълчи прекомерно внезапно на Европейски Съюз, в случай че упорства за анулация на глобите против Русия, ще се удари в стена под формата на Пелегрини, изяснява Абрахам. Пелегрини " ще се опита да подсигурява проевропейска линия, ще предизвиква проукраинска линия. Това е единственият метод да се легитимира в очите на гласоподавателите си, които не желаят да са с Фицо ", акцентира специалистът.

Моментът на истината

Ключов миг, в който ще бъде тествана поддръжката на Централна Европа за Украйна, може да настъпи през декември, когато Европейският съюз може да реши да стартира договаряния с Украйна за присъединение към Европейски Съюз. За тази цел ще е нужна единомислещата поддръжка на всички 27 страни, които членуват в блока.

" Убедени сме, че е илюзорно да се занимаваме с този въпрос в миг, в който в Украйна продължава да бушува сериозен боен спор ", сподели Фицо пред Ройтерс предходната седмица, в отговор на въпрос дали поддържа участието на Украйна в Европейски Съюз и започването тази година на договаряния за присъединение. Фицо обаче не сподели категорично дали е срещу стартирането на договарянията.

Орбан сподели по-късно, че ще би трябвало да бъде даден отговор на " доста сложни въпроси ", преди Европейски Съюз да може даже да стартира с Украйна договаряния за участие. Той не уточни обаче, че Будапеща ще блокира процеса.

Управляващите в Полша националисти, които съгласно социологическите изследвания ще завоюват изборите, показват поддръжката си за участието на Украйна, макар че в последно време връзките на Варшава с Киев охладняха.

Въпреки това, откакто полските избори завършват и политиците седнат на договаряния в Брюксел, евентуално ще бъде реализирано единение по въпроса с Украйна, споделя Муджтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа в мозъчния концерн " Евразия груп " (Eurasia group). " В последна сметка Словакия и Унгария ще се причислят към европейския консенсус, защото в Европа доста въпроси са свързани ", предвижда Рахман.

" По-големите провокации не са Словакия и Унгария, а изборният цикъл в Съединени американски щати и въздействието, което ще има той върху поддръжката за Украйна ", заключава специалистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР