"Бъдещето принадлежи на тези нации, които подготвят своите граждани за

...
"Бъдещето принадлежи на тези нации, които подготвят своите граждани за
Коментари Харесай

Румен Радев представи платформата Спортувай с президента

"Бъдещето принадлежи на тези народи, които приготвят своите жители за провокациите на това бъдеще – да бъдат физически здрави и душевен устойчиви, с построен темперамент, морални полезности и родолюбие. " Това съобщи президентът Румен Радев при представянето на уеб платформата на самодейността "Спортувай с президента " за поощряване на физическата интензивност измежду младежите. В събитието взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Основната цел на самодейността е да насърчи физическата интензивност на българските деца посредством извънучилищни спортни занимания и различни форми на физическо образование измежду младежите, които ще могат да бъдат споделяни в откритата уеб платформа. Участниците в "Спортувай с президента " ще могат да се борят и за президентски награди в разнообразни категории - "Млад състезател ", "Активен клас ", "Посланик на годината ", "Община на годината ". Повече информация за номинациите и другите способи за присъединяване в самодейността може да бъде открита на уеб страницата www.sportuvaisprezidenta.bg.

По случай Международния ден на детето президентът пожела благополучен 1 юни на всяко българско дете.

"Децата са нашето най-голямо благосъстояние и заслужават доста повече внимание, повече грижи и по-добро бъдеще ", акцентира той.

Въпреки отсъствието на поканените на събитието министри, президентът посочи, че за децата институциите би трябвало да работят в една посока.

Като все по-сериозно предизвикателство пред актуалните общества Радев открои обездвижването при младежите и добави, че спортът значи доста повече от физическо развиване.

"Спортът развива експедитивност, централизация, еластичност на мисълта. Спортът калява душeвността и характера. Спортът развива естетиката и дава самочувствие. Спортът утвърждава екипния дух и уважението към другия, спомага за премахване на експанзията в учебно заведение, в дома и на улицата “, добави той.

Условията за всеобщ спорт за българските деца към момента са надалеч от мечтаните, означи още президентът и напомни, че хиляди български деца нямат физкултурни салони в своето учебно заведение, а отвън учебно заведение са лишени от достъп до обикновени спортни уреди. Заделените средства за всеобщ спорт също не са задоволителни, а квалифицираните преподаватели и треньори са прекомерно малко.

Идеята на самодейността "Спортувай с президента " е посредством персонален образец и груповите старания на институции, родители, преподаватели и треньори да се увеличи физическата интензивност и здравният статус на младежите.

На събитието с изключение на изявени спортисти и спортни деятели, участваха спортисти и сътрудници от "Спешъл олимпикс България " и представители на Асоциацията на родителите на деца с повреден слух (АРДУС).

Участниците бях поздравени с видео послание от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

"Живеем във време, когато всички жадуваме за момента най-сетне да можем още веднъж да спортуваме, да гледаме спортни събития, да се прегръщаме! Ето за какво, вашата самодейност идва в точния миг като приканва за повече спорт, повече придвижване ", уточни Бах и добави, че въпреки и от отдалеченост, десетки олимпийци от целия свят се причисляват към самодейността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР