Бъдещето на остров Св. Кирик и Юлита“ беше сред акцентите

...
Бъдещето на остров Св. Кирик и Юлита“ беше сред акцентите
Коментари Харесай

„Посоката на Бургас“ с фокус към бъдещия Лувър в Созопол: Пътят ще е дълъг

Бъдещето на остров „ Св. Кирик и Юлита “ беше измежду акцентите в рубриката на арх. Емил Бурулянов „ Посоката на Бургас “ по Дарик Югоизток. Тази седмица посетител в нея е основният проектант на Община Созопол, арх. Радост Георгиева, а двамата специалисти насочват взор към развиването на Бургаски район и опциите пред него, той да се популяризира сложно.

Двете общини имат доста допирни точки и в бъдеще имат капацитет да се трансфорат в насочен център за развиването на целия район – към това мнение се сплотиха двамата архитекти в ефира.

Темата, която от години обаче стои на фокус, както като сериозен проблем, по този начин и като опция за мощна реклама по света е остров „ Св. Кирик и Юлита “, който от няколко години като нарицателно се назовава българският Лувър, поради плана за създаване на международен културен център.

„ Министерството на културата от много време води диалози с управлението на Лувъра в Париж, поради упоритостта за създаване на сходен музей по българското крайбрежие. Не инцидентно изборът е точно върху Св. Кирик, защото той е неповторим за нашето Черноморие. Ако планът се осъществя, това ще сложи по безапелационен метод Созопол и Бургаски район на международната карта и обезпечено ще притегли доста туристи. Островът е благосъстоятелност на Министерството на културата и не действа от времето, когато беше Военноморско учебно заведение, т.е. повече от 10 години. От тогава никой няма достъп до него. Освен несъмнено, историците, защото се развиват единствено избавителни археологически разкопки “, разяснява арх. Георгиева.

По думите й обаче този развой ще отнеме много време. А напредъкът досега е незабележим, заради турболентната политическа конюнктура в страната и промяната на министрите точно във ведомството, от което зависи бъдещето на острова.

„ Щастлива съм, че без значение от промените, всеки един министър, с който сме водили диалози за острова, е прегръщал концепцията и е полагал старания в тази посока. Това е една от дребното гаранции, че този план няма да остане единствено като една концепция. Проведохме диалози с представители на ЮНЕСКО. Наскоро посрещнахме и делегация от френското посолство и успяхме да ги срещнем с базата и положението й на място. Имаме тяхното увещание, че ще продължат да спомагат. Разбира се, с цел да стартираме основна роля има Министерството на културата. Нужно е преди всичко да бъде направен бизнес проект. Да се провиснал средства с цел да се направи задание за изцяло планиране, а от там да се разпореди интернационален архитектурен конкурс “, показа още гл. проектант на Созопол.

Според нея следва дълъг път, само че администрацията на Общината е подготвена да спомага оптимално с цел да може планът за Световен културен център на острова да се случи.

Целият диалог на арх. Емил Бурулянов и арх. Радост Георгиева, чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР