Бъдещето на Общата селскостопанска политика бе в основата на първия

...
Бъдещето на Общата селскостопанска политика бе в основата на първия
Коментари Харесай

Порожанов: Пазарът на млечни продукти ще бъде стабилизиран през 2018 г.

Бъдещето на Общата селскостопанска политика бе в основата на първия Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство. Българското председателство повдигна съответни въпроси по отношение на това по какъв начин може да се обезпечи непрекъсната и възходяща добавена стойност на ОСП; До каква степен може да бъде нараснала субсидиарността за обособените принадлежности на политиката, тъй че да се резервира общият темперамент на ОСП, а на страните членки да се обезпечи повече еластичност, оповестиха от МЗХГ.

Според българското председателство ОСП следва да разполага с съответен бюджет.

Само по този метод може да се подсигурява, че политиката ще е в положение да преследва заложените амбициозни цели във връзка с гарантиране на резистентност на земеделието и околната среда и битката с климатичните промени.

„ Бюджетът за земеделие в идната многогодишна финансова рамка е един от целите на Българското председателство. Този спор ще се организира на първо място на равнище Европейски съвет и попада в региона на подготвеност на Съвета по Общи въпроси. В съвета по земеделие ние дадохме опция през днешния ден на министрите да защитят добавената стойност на ОСП по повод освен на земеделските производители, само че и за всички европейски жители “, акцентира Румен Порожанов.

Някои министри предизвестиха, че съкращенията в бюджета на ОСП биха довели до изостряне на структурните провокации, с които се сблъскват доста селски региони, и до по-голяма финансова тежест за превъзмогването им — за страните членки.

По време на полемиката беше очебийно, че земеделските стопани би трябвало да останат в центъра на политиката и ОСП след 2020 година да им обезпечи подобаващи тласъци.

Съвета на министрите се сплоти към тезата, че Общата селскостопанска политика е от значително значение за цялото общество. Тя би трябвало да остане хомогенна, конкурентоспособна, устойчива и съответно финансирана политика.

По предложение на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Румен Порожанов дебатите по Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз ще бъдат обществени. Заседанията ще се излъчват непосредствено на страницата на Съвета на Европейски Съюз и могат да бъдат следени онлайн.

Междувременно българското председателство получи цялостна поддръжка за самодейността за съгласуван метод за издигане на обща кандидатура на Европейски Съюз за общоприет шеф на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO). Тази организация е в основата на дейностите на интернационалната общественост в битката с глада. До този миг, Европейски Съюз не се явяваше обединен и не събираше задоволително поддръжка, негов представител да оглави филантропичната организация, макар, че е един от най-големите донори.

Друга значима тематика по време на съвета се отнасяше за механизма за изкупуване на изсъхнало мляко, който Европейския съвет реши краткотрайно да спре. Според този механизъм Европейската комисия изкупува изсъхнало мляко на прахуляк при закрепени цени до избран предел, над който продажбите се вършат на търг.

Към сегашния миг са насъбрани количества от към 400 000 тона, по-голямата част от тях закупени за подкрепяне на производителите след рецесия от 2016 година Тези ресурси се съхраняват в хранилища на няколко страни членки и се отразяват на пазарната цена на млякото на прахуляк.

„ Съветът реши през днешния ден да се намеси и да стабилизира пазара на млечни артикули през 2018 година, съобщи Румен Порожанов. По думите му това дава отговор на уговорката да се наблюдават пазарите и да се подсигурява навреме и рационално потребление на защитната мрежа „ освен с цел да реагираме на разстройства на пазара, само че на първо място с цел да ги заобикаляме всякога, когато това е допустимо “, акцентира министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР