Бъдещето на марката VW е заложена на карта. Когато в

...
Бъдещето на марката VW е заложена на карта. Когато в
Коментари Харесай

Какво би станало, ако Германия спре да произвежда автомобили

" Бъдещето на марката VW е заложена на карта. " Когато при започване на юли Томас Шефер, новият началник на всеобщата марка, направи презентация пред мениджърския си екип, той не омаловажи проблемите ѝ. Високи разноски, намаляващо търсене, възходяща конкуренция - описът продължава. " Покривът гори ", предизвести той, повтаряйки един от най-забележителните предупредителни апели в новата бизнес история - този на Стивън Елоп, който през 2011 година съпостави своята компания с " горяща платформа " малко откакто пое управлението на Nokia, тогава най-големия производител на мобилни телефони в света.В случая на Nokia алармата не оказа помощ. Няколко години по-късно компанията беше разформирована, а бизнесът ѝ с мобилни телефони беше продаден на Microsoft, който по-късно го закри. Може ли могъщият VW, неговата още по-могъща група майка, притежаваща девет други марки, или даже най-мощната немска промишленост като цяло да бъдат сполетени от сходна орис? И в случай че това се случи, какво би означавало това за най-голямата европейска стопанска система?

" Бъдещето на марката VW е заложена на карта. " Когато при започване на юли Томас Шефер, новият началник на всеобщата марка, направи презентация пред мениджърския си екип, той не омаловажи проблемите ѝ. Високи разноски, намаляващо търсене, възходяща конкуренция - описът продължава. " Покривът гори ", предизвести той, повтаряйки един от най-забележителните предупредителни апели в новата бизнес история - този на Стивън Елоп, който през 2011 година съпостави своята компания с " горяща платформа " малко откакто пое управлението на Nokia, тогава най-големия производител на мобилни телефони в света.

В случая на Nokia алармата не оказа помощ. Няколко години по-късно компанията беше разформирована, а бизнесът ѝ с мобилни телефони беше продаден на Microsoft, който по-късно го закри. Може ли могъщият VW, неговата още по-могъща група майка, притежаваща девет други марки, или даже най-мощната немска промишленост като цяло да бъдат сполетени от сходна орис? И в случай че това се случи, какво би означавало това за най-голямата европейска стопанска система?

Катастрофата към този момент не е немислима
Скорошен срив на автомобилната промишленост наподобява малко евентуален. Volkswagen беше най-големият авто производител по доходи в света през 2022 година, осигурявайки му задоволително средства, с цел да поддържа най-голямата си марка. На 27 юли той заяви, че продажбите са се повишили със солидните 18% през първата половина на 2023 година на годишна база, достигайки 156 милиарда евро. BMW и Mercedes-Benz, другите два огромни немски автомобилни концерна, са в положително положение.
Реклама
И въпреки всичко злополуката към този момент не е немислима. Германските индустриалци изпитват същинска паника за бъдещето. През юли показателят на бизнес доверието на Ifo Institute се намали за трети следващ месец. Германските шефове повтарят листата с опасения на господин Шефер и прибавят други проблеми - от блокираната администрация до деликатната геополитика на търговията с Китай.

Автопроизводителите са по-изложени на тези провокации от множеството промишлености, защото им се постанова да договарят за няколко трансформации по едно и също време. Например те би трябвало да електрифицират своя автопарк и да се научат да създават програмен продукт. Докато се развиват тези трендове, все по-голяма част от добавената стойност евентуално ще идва от другаде. Представители на промишлеността признават, че заводите ще би трябвало да се свият или даже да затворят, както ще се случи и с доста снабдители, изключително тези, които създават елементи за мотори с вътрешно горене и скоростни кутии.

Германската автомобилна промишленост също би трябвало да се оправи с възходящия китайски проблем. След като се възползваха от бързия напредък на азиатския колос през последните десетилетия - през 2022 година трите огромни немски автомобилни компании са осъществили 40% от приходите си там - в този момент те страдат от поврат на шанса. Volkswagen преди малко понижи прогнозата си за международни доставки главно заради забавянето на продажбите в Китай. Геополитиката може да утежни нещата. И китайските коннкуренти започнаха да уголемяват активността си в чужбина, изключително в Европа. За пръв път предходната година Китай изнесе повече коли от Германия: надлежно към 3 млн. и 2.6 млн. транспортни средства.
Докарани до изгубване?
Всички тези проблеми се срещат във Волфсбург, където се намира централата на Volkswagen - и надлежно покривът в метафората на Шефер. Според известия в пресата поръчките за електрическите автомобили на групата са с сред 30% и 70% под плануваните според от марката. Компанията към момента не се е справила със софтуерните проблеми: през май тя още веднъж промени управителния екип на Cariad, своето цифрово звено. На бързоразвиващия се китайски пазар за електрически коли марката VW е с пазарен дял от 2%.
Реклама
Последиците от евентуалната крах на автомобилните производители зависят от това какъв брой съгласно вас е огромна промишлеността. В автомобилостроенето в Германия директно са заети под 900 хиляди души, две трети в автомобилните компании, а останалите при техните снабдители. Това са единствено 2% от общата работна мощ в Германия. Близо три четвърти от леките коли, продавани с немска марка, в този момент се създават в чужбина. Миналата година едвам 3.5 млн. автомобила излязоха от локални фабрики - почти колкото в средата на 70-те години.
Повече от половината от брутната добавена стойност на европейското автомобилостроене се създава в Германия, надалеч пред Франция, която е на второ място с 9%.
Обезпокоените представители на промишлеността показват различни ограничения. Повече от половината от брутната добавена стойност на европейското автомобилостроене се създава в Германия, надалеч пред Франция, която е на второ място с 9%. Автомобилите съставляват 16% от немския експорт на артикули. И макар че икономическото значение на немската автомобилна промишленост доближи върха си от 4.7% от брутната добавена стойност на страната през 2017 година, делът ѝ към момента беше 3.8% през 2020 година, последната година, за която има данни, пресмята Нилс Янсен от мозъчния концерн Kiel Institute. Според други калкулации това е с към 1 процентен пункт повече от други огромни производители на коли като Япония и Южна Корея.

Освен това, в случай че се спрем единствено на тесните индустриални данни, ще пропуснем същинското значение на бранша за Deutschland AG. " Това е един тип операционна система ", изяснява Оливър Фалк, който управлява Центъра за индустриална организация и нови технологии на Ifo. " Важни елементи за немската стопанска система и нейните институции разчитат на нея ", декларира той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР