Бъдещето на двигателя с вътрешно горене се превръща във френско-германска

...
Бъдещето на двигателя с вътрешно горене се превръща във френско-германска
Коментари Харесай

Необявената война в Европа заради забраната на автомобилните двигатели

Бъдещето на мотора с вътрешно горене се трансформира във френско-германска война.

Алиансът на страните, които са последователи на колите, воден от Германия, увеличи в понеделник температурата в битката против законодателството на Европейски Съюз, което би изпратило мотора на скрап като част от забележителните старания за понижаване на излъчванията на парникови газове от превоза.

След среща в Страсбург основни министри от група страни – фенове на колите, обявиха, че разпоредбите за преустановяване на продажбата на нови леки коли и микробуси с мотори с вътрешно горене до 2035 година, които към този момент са признати от Европейския парламент и кардинално съгласувани с страните членки, се нуждаят от промени. В противоположен случай…

" Няма предложение [на Европейската комисия], което да дава отговор на нашите упования, и по тази причина към момента не сме постигнали задачата си ", съобщи немският министър на превоза Фолкер Висинг след срещата,

Франция обаче не възнамерява да се съобщи.

Париж, както и Мадрид, даде знак, че ще поддържа проекта на Европейски Съюз за нулеви излъчвания до 2035 година, поставяйки две от най-големите автомобилни страни в блока паралелно с група по-малки страни, които към този момент са се заели да понижат излъчванията на CO2 от леките коли.

" Готови сме да се борим за това, тъй като [отлагането] е екологична неточност и също по този начин считам, че е икономическа неточност ", съобщи френският министър на стопанската система Бруно Льо Мер пред Франс инфо преди срещата в Страсбург, на която не участва нито един френски министър.

В противоположния ъгъл немското държавно управление, дружно със съдружниците си Италия, Полша, България и Чешката република, упорства за малка врата, с цел да могат колите да се движат с електронни горива - синтетична и малко по-екологична опция на изкопаемите горива, която може да се употребява в стандартните мотори с вътрешно горене.

Заедно те имат задоволителна тежеста да наложат несъгласие на закона, както и на обособени бъдещи закони, отнасящи се до токсичните замърсители от отработените газове, наречени Евро 7, както и до разпоредбите за горивна успеваемост на камионите, написа „ Политико ”.

Не всички се интересуват от електронните горива толкоз, колкото германците, твърди Мартин Купка, чешкият министър на превоза, който свика срещата на върха на алианса на моторите в Страсбург, а описът с претенции към Комисията ще обхване и трите законодателни акта за транспортните средства и ще бъде изпратен в идващите дни.
Фолкер Висинг, министър на превоза на Германия
Сделка или не

Германия към този момент отхвърли първия опит на Брюксел за помирение до 2035 година

Европейската комисия е била подготвена да предложи правна декларация, с която необвързващите формулировки в периферията на контрактувания текст за стандартите за CO2 за леки и лекотоварни коли до 2035 година да се трансфорат в малка врата за електронните горива.

Това обаче не се хареса на Берлин, където подкрепящата колите Свободна демократическа партия на Висинг управлява транспортното министерство.

Партията счита, че е засегнала мощен политически проблем, като се възползва от страховете, свързани с смяната, която ще съпътства прехода към електрически транспортни средства - тя ще бъде смъртоносно за стотици компании, профилирани в производството на съставни елементи за мотори с вътрешно горене, които нямат място в света на електрическите транспортни средства.

" Предложението на Комисията беше дефинирано толкоз сбито, че от него не можеше да се извлече доста изгода ", сподели Бернд Ройтер, представител на СвДП по въпросите на транспортната политика. " То изтласкваше нещата доста надалеч в бъдещето. Ние не желаеме сходен замъглен компромис. "

Комисията разполага с малко благоприятни условия за маневриране и реализиране на съглашение, защото Европейският парламент съобщи, че няма да отвори още веднъж окончателния текст, контрактуван предходната година. Има доста малко време за деяние преди законодателният календар на Европейски Съюз да завърши с европейските избори следващата година.

" Не можем да си позволим и да бъдем подложени на напън във връзка с времето, тъй като не ние оставихме въпроса отворен в продължение на месеци ", сподели Висинг, като съобщи, че Комисията е трябвало да реши въпроса още предишното лято.

Не бяха признати и предложенията за основаване на работна група, която да оцени опциите за електронните горива, и за единодушие за заобикаляне и преразглеждане на закона през 2026 година, каквато е общоприетата процедура за законодателството на Европейски Съюз. " Те не дават отговор на това, от което се нуждаем ", сподели Висинг.

Ройтер от СвДП желае напълно обособен законодателен акт, обхващащ електронните горива, който да анулира стандартите за успеваемост на автомобилния парк; само че правенето му ще отнеме време и няма гаранция, че ще бъде утвърден от Парламента и другите страни.

Чешкият министър Купка съобщи, че другарски настроените към моторите министри са уверени, че в околните дни може да бъде реализирана договорка с Комисията, в това число " правно обвързващо освобождение по различен метод, а не с повторна смяна на законодателството ".
Бруно Льо Мер, министър на стопанската система на Франция
Континентално разделяне

Франция, обаче, не е заинтригувана да промени мярка, която е контрактувана в продължение на съвсем две години мъчителни договаряния, финализирана е от страните от Европейски Съюз по време на френското председателство на Европейския съвет предходната година и се нуждае единствено от публично утвърждение от министрите, с цел да се трансформира в закон.

" От икономическа позиция той е променчив, от индустриална е рисков, не е в наш народен интерес, не е в полза на нашите национални производители и най-много не е в полза на планетата ", сподели Льо Мер за напъните за прекъсване на проекта.

Затруднението слага Франция в група с други страни, които поддържат задачата за чисти коли до 2035 година, като Испания, Белгия, Швеция, Дания, Ирландия и Нидерландия.

Спорът подкопава претенциите на Европа да бъде международен водач в намаляването на излъчванията на парникови газове и рискува да се популяризира в по-широки диспути по отношение на салдото на силите в континенталната политика.

" За французите тази обстановка съставлява и опция ", сподели посланик от страна, която поддържа възбраната на моторите. " Колкото повече те могат да допринесат за концепцията, че Германия работи сама, толкоз повече се ускорява мнението, че германците са обезсърчителен сътрудник в Европа. "

Вместо да пази старите технологии, Льо Мер желае европейските автомобилопроизводители бързо да преминат към електрически транспортни средства и поддържа огромните стратегии за държавни дотации за електрически транспортни средства във Франция, както и напъните на Европейски Съюз да вложи милиарди в основаването на локална промишленост за произвеждане на акумулаторни кафези. Испания подхваща сходни дейности за поддръжка на батериите.

За Льо Мер е по-важно да се форсира прекосяването на Европа към електрически транспортни средства, в сравнение с да се забави темпът на прехода посредством основаване на неустановеност към 2035 година

" Не можем да кажем, че има изключителна обстановка, обвързвана с климата – което е казусът, което всички знаем за нашите градове, за нашите метрополии, които към момента са прекомерно нечисти - и по-късно да отстъпим от задачата за прекосяване към електрически транспортни средства ", сподели Льо Мер. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР