Бъдещето на държавите от Западните Балкани беше сред обсъжданите теми

...
Бъдещето на държавите от Западните Балкани беше сред обсъжданите теми
Коментари Харесай

Борисов обсъди бъдещето на Балканите със зам. помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия

Бъдещето на страните от Западните Балкани беше измежду обсъжданите тематики по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместител помощник-държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Хойт Ий, оповестиха от държавната пресслужба.

Борисов акцентира, че въпросът за приобщаването на страните от района към Европейския съюз ще е един от целите на България, когато поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година По време на диалога си двамата разискаха и присъединяване си в срещата на водачите от Берлинския развой в Триест. Премиерът подчертава върху опциите за съгласуваност сред страните от Западните Балкани и тези от Европейски Съюз с включването на Коридор №8 в Берлинския развой.

" Свързващата инфраструктура е значима, тя ще даде нова вероятност на за развиването на Балканите ", съобщи Борисов.

Двамата приказваха и за напредъка на интерконекторната връзка България – Гърция. Министър-председателят разясни, че този план е от основно значение освен за двете страни, а и за района на Югоизточна Европа и Европейски Съюз. С реализирането му щяло да се реализира диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов кулоар. Борисов и Ий разискаха също развиването на плана за създаване на европейски газоразпределителен център " Балкан ".

Двамата разговаряха и за усилването на двустранното партньорство сред България и Съединени американски щати. Премиерът посочи, че за България е от огромно значение съдействието в региона на сигурността и защитата и означи провеждането на най-голямото военно обучение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР