Бъдещето е на хибридния модел на работа, казват създателите на

...
Бъдещето е на хибридния модел на работа, казват създателите на
Коментари Харесай

Е-платформа позволява да работиш дистанционно откъдето си поискаш

Бъдещето е на хибридния модел на работа, споделят основателите на Multispace и базират бизнеса си на това разбиране.Стартъпът предлага на работодателите да подаряват карта с голям брой пространства за отдалечена работа на чиновниците си.Местата за работа в платформата са освен офиси и коуъркинги в корпоративен жанр, само че и заведения, хижи, каравани.
Някои хора може и да имат вяра в тоталното завръщане в офиса, само че за основателите на онлайн платформата Multispace хибридният модел на работа е тук, с цел да остане. Тоест вероятността е два или три дни да се работи в офиса, а в останалото време - отдалечено. При това отдалечено не значи само работа от къщи, а независимост човек да избира от кое място да работи. На това схващане базират бизнес модела си Спасен Ценов и Рамона Радуйкова, чиято Multispace получи 400 хиляди евро финансиране от " Витоша венчърс ". Двамата цитират в удостоверение и данни от интернационално проучване, съгласно което, в случай че през предходната година 55% от интервюираните чиновници са споделяли визията, че бъдещето е в хибридния модел, през тази делът им към този момент е 75%.

, чийто формален старт беше на 1 юни, е ориентирана главно към корпоративни клиенти. Дава опция на работодателите на абонаментен принцип да купят карти за свои чиновници, които да разрешават, когато работят отдалечено, да избират сред разнообразни офис пространства, включени в платформата.
Два казуса на работодателите
Опитваме се да дадем отговор на два казуса, с които се сблъскват работодателите - по какъв начин да разнообразят живота на своите чиновници и по какъв начин да " дистрибутират " офиси, изясняват основателите на Multispace.
Реклама
" В пандемията чиновниците се разпръснаха в цялата страна, работят сами, а имат потребност да са измежду други хора, като по едно и също време с това са покрай дома или до това, което обичат да вършат ", коментира Рамона Радуйкова, която е експерт по асортимент на фрагменти. Услугата Multispace оказва помощ на фирмите в това отношение и тя я преглежда като тип обществена облага, която бизнесът дава за чиновниците си. " Пак се опитваме да подтикнем хората да влязат в офис режим, само че като промеждутъчен стадий, в който имат свободата да избират къде да работят, в тези примерно шест или 10 дни от месеца, които работодателят им е отредил за отдалечена работа ", споделя тя.

Наред с това Multispace дава опция на фирмите да усъвършенстват разноските си за офиси. Например, вместо да наемат офис в Бургас за петимата си чиновници, които сега работят в града, и той през множеството време да стои празен, те могат да им дават Multispace карти. Така чиновниците ще се събират примерно два пъти седмично, с цел да работят дружно, като тестват разнообразни места. Компанията има алтернатива и да се контракти независимо с коуъркинг пространство, само че плюсът е, че услугата й пести тези старания, а и картата дава опция за избор сред повече от една локация. Подобни са плюсовете и за компания, чийто централен офис е на бул. " Цариградско шосе ", а част от чиновниците й живеят в " Люлин ", изяснява Спасен Ценов, който е магистър по програмен продукт и има МВА от Университета в Шефилд по бизнес администрация и финанси.

От " Мултиспейс България " изясняват, че ценовите им оферти към работодателите са строго самостоятелни и съобразени с политиките и потребностите на съответната компания. При някои опцията да се работи отдалечено е шест дни, при други 10 дни в месеца. Работодателите знаят авансово какъв брой ще им коства услугата месечно на чиновник, а задачата на основателите на приложението е да сформират уравнението по този начин, че в последна сметка да генерират облага.
За чиновниците - работа откъдето изискат
Големият плюс за служителя е, че може да провежда живота си по по-приятен за него метод. Той получава от работодателя си линк, с който бива поканен да употребява гратис приложението. Така, в случай че не желае да работи от у дома и не възнамерява да върви до офиса, може да потърси в платформата уместно пространство и в случай че има свободни места, да резервира. Самото приложение по организация прилича booking и airbnb. Местата са разказани, може да се търси по голям брой филтри - да вземем за пример дали има панорама, да се тества интернетът. Резервацията - самостоятелна или групова, се прави елементарно с два клика.
Реклама
В допълнение в платформата има фокус и върху разнообразни събития. Така, в случай че се знае, че в четвъртък в Благоевград има забавен концерт, екипът може да наеме пространства за работа там, а вечерта да отиде на събитието.
Домакините - от офиси до хижи
Самите офис пространства в платформата, така наречен домакини, се обрисуват като много разнородни. От " Мултиспейс България " към момента са в развой на създаване на мрежата си, като търсят наличие във всички огромни градове в страната, а и в курортите. Казват, че към този момент доминират пространствата от чисто корпоративен вид - най-много коуъркинги, независими или новосформирани в офис здания на място, овакантено от някогашни наематели. Обяснението е, че този вид домакини към този момент имат опит и реагират по-бързо.

Платформата обаче е отворена и към всевъзможни неофициални места, стига да имат добър интернет - заведения, конферентни зали в хотели, хижи, каравани на морето.

Това, което следят от екипа на " Мултиспейс ", е, че по време на пандемията има доста затворени обекти. Но има и голям брой новооткрити. А също и такива, които са преосмислили модела си - да вземем за пример почнали като кафенета и в пандемията, са трансформирани в коуъркинги. " Така се получава, че на процедура някои места в този момент се " разсънват " и връщат в бизнеса с помощта на нас, а други осъзнават капацитета си за отдалечена работа ", споделя Спасен Ценов. Например кафене, което денем, когато няма доста клиенти, може да работи като коуъркинг, а вечерта, когато клиентите стартират да идват, да продължи да е заведение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
За " домакините " присъединяване в платформата е гратис, само че не става автоматизирано при тяхно предпочитание. От екипа на " Мултиспейс България " първо " верифицират " с персонално посещаване на място. Последващ надзор могат да реализират и посетителите - да напишат или ревю, или до " Мултиспейс ", които, в случай че нещо не е наред, реагират със събаряне от платформата.

Спасен Ценов разяснява, че във връзка с настоящите нормативни условия към работното място " по някакъв метод сме на ръба, само че това е обикновено за всяка компания със актуален бизнес модел, доколкото законодателството нормално изостава. А що се отнася особено до отдалечената работа в подтекста на нормативите, и за най-големите компании е мъчно да ръководят този риск ", прибавя той.
Трети взаимен план
" Мултиспейс България " е трети взаимен план на Рамона Радуйкова и Спасен Ценов. Двамата към този момент имат обща консултантска компания в областта на подбора на фрагменти за IT промишлеността - " Девсенс ". Благодарение на това са в течение с настройките и измежду работодателите, и измежду чиновниците им. Съдружници са и в аутсорсинг сдружението " Косенс ", което отдава софтуерни инженери чартърен на задгранични компании.

Работа по " Мултиспейс " са почнали в средата на предходната година. Същинското създаване на продукта стартира от началото на тази година с помощта на финансирането от " Витоша венчърс ". По линия на " Девсенс " имат огромни IT клиенти, от които идват и предварителни поръчки за прилагане на платформата. Официалният старт е при започване на месеца, като в този момент са в тестов интервал - договарят с компании клиенти и са фокусирани върху това да изградят задоволително забавна мрежа.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Сега с изключение на двамата създатели, които са бизнес хората зад плана, за " Мултиспейс България " работят още шест-седем програмисти. Принципът е 50% присъствено, 50% отдалечено.

За работодателите е създаден потребителски портал, който им разрешава да прибавят чиновници, да правят заплащания, да сменят тарифни проекти, да вършат мениджърски пакети и да получават информация кой къде работи и в какъв брой часа се е чекирал. В портала за домакини притежателите на пространствата могат да видят какви резервации им предстоят в календара по линия на платформата, както и да генерират статистики.

Като главно предизвикателство пред развиването на продукта Рамона Радуйкова вижда това да мотивираш чиновниците да излязат от у дома, а Спасен Ценов - построяването на задоволително добра и атрактивна мрежа и връщането на локациите към живота. Като благоприятни условия за развиване - излизането отвън територията на България или надграждането с услуги на продукта.

А що се отнася до това, че " Мултиспейс " звучи малко като " Мултиспорт " - удостоверяват, че в моделите за работа има много сходни неща. Освен това и двете са в листата обществени придобивки на фирмите.
Свързани публикации От интелигентен дом към интелигентна постройка 23 юли 2021, 10:03 Стартъпите при парцелите порастват и при рецесия 28 май 2021, 10:11 Над 75% от българските стартъпи при парцелите са за ръководство или маркетинг 2 декември 2019, 12:47 PropertyClub: Споделени вложения в парцели носят до 7% годишна рентабилност 11 септември 2019, 14:28 Карта на стартъпите при парцелите 16 август 2019, 11:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР