Бъбреците са органи, които изпълняват много важни функции. Те са

...
Бъбреците са органи, които изпълняват много важни функции. Те са
Коментари Харесай

Кои храни правят камъни в бъбреците?

Бъбреците са органи, които извършват доста значими функционалности. Те са виновни за унищожаване на токсините, пречистване на кръвта, балансиране на минерали, произвеждане на хормони и поддържане останалите системи.

Много фактори способстват за бъбречно заболяване. Най-чести са високото кръвно налягане и неконтролираният диабет.

Ограничаването или елиминирането на избрани храни може да понижи натрупването на отрови в кръвта, да усъвършенства действието на бъбреците и да предотврати по-нататъшното им увреждане.

Ето тези храни, които би трябвало да се заобикалят при проблеми с бъбреците.

Месо

То съдържа доста протеини. Протеинът е от значително значение за растежа на тялото и мускулното здраве, само че обработването е сложна задача за бъбреците.

Освен това, протеиновата диета усилва вероятността от формиране на камъни. Ето за какво, не се предлага за хора с заболели бъбреци.

Месото, изключително черният дроб, съдържа висока централизация на пурин. Пуринът подтиква производството на пикочна киселина, която нормално се отделя от бъбреците като боклуци. Твърде доста пурин може да е причина за появяването на камъни в бъбреците.

Консервирани храни

Консервираните храни, в това число зеленчуците, постоянно се купуват, тъй като са комфортни и евтини. Но множеството консерви съдържат доста сол, тъй като служи като консервант за увеличение на периода на валидност на продукта. 

Поради тази причина хората с заболели бъбреци би трябвало да лимитират използването им. Най-добрите за тях са продуктите с надпис „ Без добавена сол “.

Млечни артикули

Киселото мляко, сиренето и млякото съдържат доста калций и усилват равнището му в урината. Това усилва вероятността от поява на камъни в бъбреците. При хора с заболели бъбреци, намаляването на потреблението на млечни артикули улеснява бъбреците да извършват своята функционалност на дестилация. Това ви разрешава да забавите диализата.

Маслото е млечен артикул, съдържащ наситени мазнини, които усилват риска от сърдечни болести. 

Ядки

Хората, които са склонни към образуване на камъни, е по-добре да не ядат ядки. Те съдържат оксалати, които образуват най-често срещаните типове камъни в бъбреците.

Ако към този момент сте имали подобен проблем в предишното, тогава би трябвало да се заобикалят ядките.

За здравите хора е значимо да се знае количеството на съдържащите оксалат храни, които те употребяват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР