Бабини зъби са известни още като трабузан, диви кошнички, ревничав

...
Бабини зъби са известни още като трабузан, диви кошнички, ревничав
Коментари Харесай

Бабини зъби срещу простатит

Бабини зъби са известни още като трабузан, диви кошнички, ревничав плевел. Под това име се схваща многогодишно тревисто влакнесто растение, цъфтящо в пурпурни, червени или бледовиолетови цветчета. У нас може да се открие единствено по скатовете на Витоша и Люлин планина, до 800 м надморска височина.

Използваема е надземната част на растението. Тя се ползва по няколко метода, взависимост от признаците.

Най-често бабините зъби се употребяват при импотентност, стерилитет и хипертрофия на простатата. За задачата се 2 ч.л. от билката се накисват в студена вода за 1 ден. Полученото се изпива на глътки за 1-2 дни.

Със същата запарка се лекуват още камъни и песъчинки в бъбреците и пикочния мехур. Тя има диуретично деяние. Освен това покачва киселинността на стомашния сок. Профилактично се приема като стимулиращо половата сфера средство. Има още лаксативно и противогъбично деяние.

 Билка Бабини Зъби

Билката бабини зъби има изцяло успокояващо деяние върху централната и вегетативната нервна система. В прорез с това има и локално дразнещо деяние, което провокира навлизане на кръв към раздразнените места. Поради това се ползва при при нищожна и нередовна менструация.

Често се ползва при хронично инфектиране на половите органи, както при мъжете, по този начин и при дамите. С бабини зъби се лекува коклюш, бронхит, конвулсии на стомаха, червата и жлъчката, невралгия и мигрена.

Това, което способства всички тези свойства на бабините зъби, са дейните субстанции, които се съдържат в билката. Това са стероидните сапонини протодиосцин и протограцилин, както и някои други.

Освен независимо, отварата от бабини зъби може да се комбинира с запарка от корен от глухарче. Подобна композиция от билки работи отлично на болести на опорно двигателния уред като артрит, гонартроза, коксартроза, проблеми с гръбначния дирек.

Това става, като 1 с.л. глухарче – корен и 1 с.л. глухарче – филиз се сложат да се в 400 мл вода за към 20 мин в затрупан съд, на спокоен огън. Оставя се 24 ч. да престои, след което се прецежда и се смесва с отварата от бабини зъби. Съхранява се в хладилника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР