Азиатските пазари се сринаха, след като Fitch понижи рейтинга на дълга на САЩ

...
Азиатските пазари се понижиха значително в сряда, след като рейтинговата
Коментари Харесай

Азиатските пазари се понижиха значително в сряда, след като рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния си рейтинг за дълга на САЩ от най-високото ниво, цитирайки „постоянно влошаване на стандартите на управление“.

Hang Seng в Хонконг (HSI) Индекс и японският бенчмарк Nikkei 225 (N225) и двете се сринаха с 2%, водещи загуби в региона. Технологичните и финансови акции паднаха рязко.

Японският по-широк индекс Topix се понижи с 1,1%.

Южнокорейският Kospi загуби 1,4%, австралийският S&P/ASX 200 падна с 0,9%, а китайският Shanghai Composite Index се понижи с 0,8%.

Азиатските пазари може да „стъпят предпазливо“, тъй като инвеститорите стават предпазливи към чуждестранните притежатели, които продават своите американски ценни книжа, каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management.

Продажбата на US Treasuries може да доведе до по-нататъшно увеличение на доходността на US Treasuries, което обикновено ограничава ръста на фондовия пазар, добави той.

Само часове преди това Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на американския дълг от най-високото ниво AAA на AA+.

„Понижаването на рейтинга на Съединените щати отразява очакваното фискално влошаване през следващите три години, голямото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управлението спрямо връстниците с рейтинг „AA“ и „AAA“ през последните две десетилетия, които се прояви в повтарящи се ограничения на дълговия лимит и решения в последния момент“, се казва в изявление на рейтинговата агенция от сряда.

Fitch очаква общият държавен дефицит на Америка да нарасне до 6,3% от БВП през 2023 г. от 3,7% през 2022 г.

Китай и Япония са най-големите чуждестранни инвеститори в американския държавен дълг. Заедно те притежават 2 трилиона долара, което е повече от една четвърт от 7,6 трилиона долара в държавни ценни книжа на САЩ, държани от чужди държави.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs казаха в сряда, че не вярват, че има значими притежатели на държавни ценни книжа, които ще бъдат принудени да продадат поради понижаване на рейтинга.

„S&P понижи суверенния рейтинг през 2011 г. и въпреки че имаше значително отрицателно въздействие върху настроенията, нямаше видими принудителни продажби по това време“, казаха те в изследователска бележка.

„Тъй като държавните ценни книжа са толкова важен клас активи, повечето инвестиционни мандати и регулаторни режими се отнасят конкретно до тях, а не до държавния дълг с рейтинг AAA“, казаха анализаторите на Goldman Sachs.

- Елизабет Бухвалд от CNN допринесе за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР