Азиатските акции поевтиняват в шеста поредна сесия днес, след като

...
Азиатските акции поевтиняват в шеста поредна сесия днес, след като
Коментари Харесай

Енергийните проблеми на Европа натежаха над еврото

Азиатските акции поевтиняват в шеста поредна сесия през днешния ден, откакто обновеният растеж в цените на енергийните артикули в Европа породи страхове от криза и увеличи доходността по държавните облигации, като в това време обезцени еврото до 20-годишни дъна.

Цените на природния газ в Европейски Съюз се покачиха с 13% през вчерашния ден до рекордни равнища, откакто се удвоиха единствено за месец и са 14 пъти по-високи от междинното равнище за последното десетилетие.

Анализатори от Citi предизвестиха, че инфлацията във Англия може да надвиши 18%, в случай че цените на енергийните артикули не бъдат лимитирани.

Данните за производството в Европа и Англия, които би трябвало да бъдат оповестени по-късно през днешния ден, се чака да очертаят провалите в бранша.

" Тежката енергийна обстановка в Европа допуска, че инфлацията към момента не е достигнала своя пик, като остава рискът тя да се задържи за по-дълго време при отсъствието на по-нататъшни нападателни дейности от страна на централната банка, " съобщи пред Ройтерс Тапас Стрикланд от NAB.

" Няма да е изненада, в случай че доларът нарастне до многогодишни върхове по отношение на поевтиняващите евро и английски паунд. "

Еврото изпитваше усложнения при 0.9937 по отношение на $, откакто падна с 1% до 20-годишно дъно от 0.99265. Пробивът на дъното от юли при 0.9952 бе възприето като мечи знак за по-нататъшно поевтиняване.

Британският паунд се обезцени до 1.1766 по отношение на $, откакто преди този момент падна до 1.1743 и до равнища виждани за последно през март 2020 година при започване на пандемията. Доларовият показател набъбна до 108.870, доближавайки върха си от юли.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 0.2% за деня, откакто получи единствено мимолетна поддръжка от облекчаването на паричната политика в страната.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI се намали с 0.4% и по този метод регистрира спад във всяка от последните шест сесии.

Японският Nikkei изгуби 1.2%, откакто PMI данните демонстрираха, че фабричната интензивност в страната се забавя до 19-месечно дъно през август на фона на непрекъснатите нарастване на разноските за първични материали и енергийни артикули.

Фючърсите на EUROSTOXX 50 и FTSE регистрират леки намаления откакто записаха спад в миналата сесия.

Фючърсите на щатските S&P500 и Nasdaq нарастват с по 0.1%, само че двата показателя записаха съществени намаления през вчерашния ден.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации набъбна до петседмичен връх от 3.040% през вчерашния ден, до момента в който тази по 30-годишни бумаги се повиши седемседмичен най-много от 3.268%.

Доходността по 10-годишните облигации за последно бе на равнище от 3.029%, или с 50 базисни пункта над дъната от началото на месеца.

Поскъпването на $ и растежът на доходността по щатските държавни облигации се отразяват отрицателно на златото, което се търгува на цена от 1 740 $ за тройунция, откакто през вчерашния ден поевтиня до триседмичен най-малко.

След неуверената сесия през вчерашния ден цените на петрола се възвръщат, откакто Саудитска Арабия предизвести, че групата ОПЕК+ може да ограничи добива.

Над цените на суровината тежаха опасенията по отношение на търсенето и вероятността за нуклеарна договорка, която би могла да върне глобения ирански нефт на пазара.

Брентът нараства със 78 цента до 97.26 $ за барел, а растежът в цената на щатския лек недопечен нефт (WTI) също е 78 цента до 91.14 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР