Азербайджан изнася повече природен газ, отколкото са производствените му възможности.

...
Азербайджан изнася повече природен газ, отколкото са производствените му възможности.
Коментари Харесай

Куюмджиев: България няма алтернативи на руския газ

Азербайджан изнася повече природен газ, в сравнение с са индустриалните му благоприятни условия. Това уточни в студиото на „ Лице в лице “ по бТВ някогашният зам. енергиен министър Явор Куюмджиев. Той посочим, че заради справедливи аргументи този газ не е нито от Туркменистан, нито от Иран и че той най-вероятно идва от Русия.

По думите му, в случай че Европа се откаже от съветския газ това ще докара до това, че би трябвало да бъдат открити към 200 милиарда куб. м синьо гориво от други източници, само че такива няма. Катар, Алжир и Австралия имат високи равнища на произвеждане само че те изнасят своите първични материали в това число и на пазарите в Далечния Изток (Китай, Япония – бел. ред).

В тази връзка Куюмджиев разяснява думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в неделя съобщи, че към този миг, поради войната, не се договаря с Газпром за нов контракт от началото на 2023 година, а се чакат доставки от Азербайджан и терминалите за полутечен природен газ в Гърция и Турция.

Според някогашния зам.-енергиен министър на терминалите в Гърция и Турция има опция за импорт на 20 милиарда куб. м природен газ, само че двете страни дружно употребяват 80 милиарда куб. м. и в случай че газът спре и за тях е обикновено те да търсят да задоволят своите лични потребности първо.

На въпрос дали България още веднъж би трябвало да подписа контракт с Газпром поради изнесените нагоре данни Куюмджиев съобщи: " за жалост, да ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР