Азербайджан и сега може да доставя допълнителни количества газ -

...
Азербайджан и сега може да доставя допълнителни количества газ -
Коментари Харесай

Енергийният министър: Азербайджан може да доставя допълнителни количества газ

Азербайджан и в този момент може да доставя спомагателни количества газ - както през Неа Месемврия (през Гърция), по този начин и през Турция. Това разгласи енергийният министър Александър Николов в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви, като посочи обаче, че този газ ще бъде на пазарна цена и щял да бъде по-скъп от съветския.

" Поетите задължения все още от бившето управление на " Булгаргаз " са до 1 юли 2022 година Всякакво възстановяване на връзките ни с сътрудниците оттатък пазарните цени може да се случи по-късно ", означи Николов, имайки поради връзките с азерите.

Той акцентира, че когато някогашният изпълнителен шеф на държавното газово сдружение Николай Павлов цитира избрана уговорка от контракта с Азербайджан, следва най-малко цялата да е казана в цялост, само че тя не била казана, защото съответната уговорка за доставките имала думичката " или " и изложение на различна точка на доставка на газа.

Николов увери, че след 1 юли 2022 година от държавното управление ще създадат всичко допустимо да постъпва оптимален размер количества газ и да има доста понижаване на обществения стрес.

Енергийният министър разяснява и изявление на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че било смущаващо последните покупко-продажби на остарялото управление на " Булгаргаз " да са на цена към 255 лева, а на новото - на стойност 150 лева Според Добрев това правело 3,7 млн. лева загуба за " Булгаргаз ". Според Николов съпоставката в цените би трябвало да се прави в съответния миг и за съответните покупко-продажби.

" На фона на потенциала на господин Добрев е смешно да се чуват такива изказвания. Трябва да има и ясна параленост сред остарялото и новото управление. Старото е търгувало преференциално и в доста по-големи размери природен газ на различната газова борса. В съответния миг има цена и на държавната борса. Когато се сравнят тези цени - договорка по договорка и ден по ден, размер по размер, единствено през месец декември пропуснатите изгоди за Булгаргаз са над 1.6 млн. лева ", акцентира Александър Николов и добави, че при встъпването в служба на новото управление на държавната газова компания и сключването на покупко-продажбите е била осъществена облага от над 1.5 млн. лева, като покупко-продажбите били единствено от остатъци в системата поради по-топлото време и поради неизпълнените поръчки от клиенти на " Булгаргаз ".

По мотив изказванията на някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, които бяха подети и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че става въпрос за продадени 60 000 мегаватчаса от " Булгаргаз ", Николов разяснява: " Скоро прочетох нещо и то е, че на дългия инкасатор краката му са къси . Това, че Бойко Борисов и Румен Овчаров споделят, че става въпрос за 60 хиляди мегаватчаса, това, че и двамата бъркат в една и съща посока, е необичайно. "

Николов увери, че не се приготвя връщане на медиаторите в търговията с газа. " Цялото управление на " Булгаргаз ", както и на Българския енергиен холдинг, ще резервира в оптималната степен държавния интерес, което включва изключването на медиатори ", настоя той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР